Koronavírus: EÚ pomáha pri nasadení lekárskeho tímu z Rumunska na Slovensko

0
testovanie (Foto: TASR)

Európska komisia (EK) víta informácie o cezhraničnom presune lekárskych tímov na Slovensko, ktoré požiadalo o pomoc v boji proti koronavírusovej pandémii, ako aj správy o zaslaní ďalšej zdravotnej pomoci pre Srbsko.

Komisia v utorkovej správe pre médiá ďalej spresnila, že EÚ koordinuje nasadenie lekárskeho tímu z Rumunska na Slovensko s cieľom pomáhať pri liečbe pacientov s covidom, nachádzajúcich sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Na základe žiadosti Slovenska v rámci Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany sa Rumunsko rozhodlo pomôcť a navrhlo vyslať do slovenských nemocníc tím piatich lekárov a deväť zdravotných sestier špecializovaných na intenzívnu starostlivosť.

Únia zároveň zmobilizovala ďalšiu pomoc vo forme ochranných zdravotných prostriedkov pre Srbsko. Pomoc pozostávajúca zo 600.000 ochranných masiek typu FFP2 a 650.000 párov ochranných rukavíc bude distribuovaná zo spoločných európskych rezerv zdravotníckeho vybavenia (tzv. nástroja rescEU), ktoré sa nachádzajú v sklade na území Grécka.

“Chcel by som poďakovať Rumunsku za vyslanie lekárskeho tímu do Bratislavy na podporu liečby pacientov s chorobou COVID-19, čím sa opäť potvrdila solidarita Európskej únie. Rovnako aj ochranné masky a rukavice zaslané Srbsku pomôžu chrániť zdravotnícky personál bojujúci proti covidu v tejto krajine,” uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Členské štáty EÚ môžu prostredníctvom mechanizmu v oblasti civilnej ochrany požiadať o financovanie na podporu prepravy pacientov do inej členskej krajiny a prepravy zdravotníckeho personálu a lekárskych tímov. Od vypuknutia pandémie koronavírusu eurokomisia prostredníctvom tohto nástroja núdzovej pomoci pomohla už 13 členským štátom EÚ riešiť rôzne krízové situácie spôsobené ochorením COVID-19.

- Reklama -