Guinea vo februári oznámila epidémiu eboly, začína očkovať

0
Na nedatovanej snímke je vírus eboly. Západoafrický štát Guinea zápasí momentálne s epidémiami štyroch vírusových ochorení: osýpok, žltej zimnice, COVID-19 a najnovšie aj s ebolou. Informoval o tom v pondelok 15. februára 2021 riaditeľ Národnej agentúry pre sanitárnu bezpečnosť Sakoba Keita. FOTO TASR/AP

Západoafrický štát Guinea spustí v utorok očkovanie proti ebole. Začiatok očkovacej kampane sa musel odložiť o jeden deň po tom, čo lietadlo s tisíckami dávok vakcíny nemohlo pre saharskú piesočnú búrku pristáť v guinejskom hlavnom meste Konakry.
     

 Mimoriadny let s očkovacou látkou od firmy Merck nakoniec pristál v Guinei v pondelok neskoro večer, informoval spravodajca agentúry AFP.
     

 Zdravotnícke orgány uviedli, že niektoré z viac ako 11.000 dávok budú smerovať priamo do Nzérékoré, najväčšieho mesta lesnatej horskej oblasti Guinée forestiere, v ktorej nedávno zomrelo na ebolu päť ľudí.
      

Na utorok je naplánované aj očkovanie v Konakry.
     

 Guinea ešte 14. februára oficiálne informovala, že má na svojom území epidémiu eboly. Začiatkom februára prvé úmrtie na toto vírusové ochorenie potvrdila v strednej Afrike ležiaca Konžská demokratická republika (KDR), niekdajší Zair.
    

  Epidémia eboly zasiahla západnú Afriku v rokoch 2013-16 a podľa oficiálnych údajov v troch krajinách tohto regiónu – v Guinei, Libérii a Sierre Leone – spôsobila viac ako 11.300 úmrtí, z toho vyše 2500 v Guinei.
     

 V stredu by malo zo Spojených štátov doraziť ďalších 8700 dávok vakcín.

- Reklama -