Milanová: Vražda Jána a Martiny prebudila Slovensko. Občania chcú spravodlivosť a fungujúci štát

0

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pred tromi rokmi bola ľadovou sprchou a budíčkom pre Slovensko, aby si naplno uvedomilo, že štát, ktorí ovládajú cynickí manipulátori a klamári, nechráni svojich občanov. Pri príležitosti tretieho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice to uviedla na sociálnej sieti ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). V sprievode podpredsedu Národnej rady SR Gábora Grendela a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (obaja OĽANO) sa v nedeľu predpoludním zúčastnila pietnej spomienky na zavraždených mladých ľudí.
     

 “Spoločnosť sa odvtedy zmenila. Ľudia už nemávnu rukou, ale žiadajú boj proti korupcii, žiadajú spravodlivosť, žiadajú fungujúci štát, ktorý ich neokráda a stojí na ich strane,” napísala Milanová. Varovala však pred ilúziami, že by sa “roky trvajúce zvrátené mocenské väzby podarilo uťať z roka na rok”. Naznačila, že zástancovia “predchádzajúcich praktík” sa nechcú vzdať, lebo vedia, že im ide o veľa. “Nám však ide o viac. Ide o Slovensko, kde si spravodlivosť každého nájde, kde platí rovnaký meter na všetkých, kde sa nikto, kto stojí na strane pravdy, nemusí báť o svoj život,” zdôraznila Milanová.

 Ministerka tiež v stanovisku OĽANO pripomenula, že rezort pripravuje mediálny zákon, ktorý má posilniť ochranu novinárov a ich zdrojov. Šéf výboru pre kultúru a médiá doplnil, že OĽANO chce už na najbližšej schôdzi parlamentu predložiť návrh na posilnenie ochrany novinárov vo verejnoprávnych médiách a následne chcú pokračovať v ich plošnej ochrane. “Viacerí, čo v minulosti lustrovali a sledovali novinárov, skončili v rukách polície. Aj preto sa už novinári nemusia báť. Ak sa objavili akékoľvek prípady vyhrážania sa novinárom, berieme ich s plnou vážnosťou,” vyhlásil Čekovský.
      Grendel skonštatoval, že ak sa mocní v tomto štáte cítia nad zákonom a začnú klamať a kradnúť, treba na to poukázať a informovať verejnosť. “Ján Kuciak bol majstrom svojho povolania a, žiaľ, jeho vražda je dôkazom toho, že toto poslanie bral až smrteľne vážne. Roky, počas ktorých Ján Kuciak písal, boli najnespravodlivejšou dobou v histórii Slovenska. A povinnosťou našej garnitúry je, aby súčasné roky boli dobou spravodlivosti, aby všetci, čo klamali a kradli, boli spravodlivo potrestaní. Dlžíme to nielen verejnosti, ale hlavne Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej,” dodal Grendel.

Práca Kuciaka a jeho smrť nám podľa prezidentky pripomína, aká dôležitá a zároveň riskantná je práca novinárov. “Mnohí čelili a, žiaľ, aj v súčasnosti čelia útokom, vyhrážkam a sledovaniu. Riskujú, aby nám všetkým priniesli informácie, sú vystavovaní hrubosti, aby zistili pravdu. Rovnako ako každá iná verejná služba, ak sa robí poctivo, je vecou presvedčenia a poslania.

Úlohou nás politikov je urobiť všetko pre to, aby sa príbeh Jána už nikdy nezopakoval,” skonštatovala na sociálnej sieti. Pripomenula tiež, že zmena, pre ktorú Kuciak riskoval svoj život a ktorú po jeho smrti verejnosť žiadala, bola aj spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, slušnosť v politike, zodpovedný výkon verejnej moci.

- Reklama -