Ferenčák: Samospráva hasí situáciu za štát a namiesto vďaky sa vláda vyhráža

0

Opozičné politikárčenie, ktoré má popudzovať predstaviteľov samospráv proti vláde, je nezmysel. Výroky ministra obrany SR Jaroslava Naďa, ktoré vyslovil vo štvrtok (18. 2.), ostro odmietli v diskusnej relácii TA3 hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák i poslanec Národnej rady SR a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.
     

 “Vylučujeme politikárčenie a vyvolávania napätia, či neposlušnosti voči vláde v prípade testovania,” zdôraznil Ferenčák, nezaradený poslanec v Národnej rade SR. “Samospráva však de facto doteraz ‘hasí’ situáciu za štát a namiesto vďaky sa dočkala vyjadrení premiéra či ministra obrany, ktorí spochybňujú vyčerpanosť samospráv, vyhrážajú sa trestným stíhaním či tým, že mestá a obce budú ‘potiť krv’,” povedal člen strany Hlas-SD.
     

 Kaliňák Naďove slová vníma ako nepochopiteľný odklon od podstaty veci. Upozorňuje pritom na to, že primárnou úlohou miest a obcí nie je zabezpečenie testovania. V súčasnosti mnohé dôležité kompetencie samospráv sú však na druhej koľaji, keďže sa musia neustále zaoberať “šprtaním v nose”, vyhlásil.
     

 Kaliňák upozorňuje, že testovanie má byť primárnou úlohou štátu, ktorý by sa mu mal venovať, a podľa toho napríklad preverovať a posudzovať systém mobilných odberových miest, z ktorých sa mnohé stali podľa Kaliňáka len “chladnokrvným biznisom”.
     

 “Samosprávy sú pre vládu sociálny, nie politický partner, nech nás pán minister neťahá do politického boja,” zdôraznil.
    

  Minister Naď v telefonickom rozhovore zrealizovanom ešte pred diskusiou trval na tom, že dokument, ktorý spomínal, nabáda k negatívnemu postoju k ďalšiemu testovaniu a je podnetom na odpor voči vláde. “Vážim si prácu miest a obcí, ale jednoducho máme signály, že popudzovanie proti vláde sa objavuje,” uviedol minister obrany.
    

  Spomínaný dokument je zápisnica z videokonferencie Združenia miest a obcí Vranovského regiónu, ktorý v návrhu tém hovorí o iniciovaní jednotného stanoviska k ďalším kolám testovania. Zápisnica takisto odporúča samosprávam počas víkendu zabezpečiť testovanie pre svojich obyvateľov.

- Reklama -