Španielsko: Premiér odsúdil násilné protesty proti zatknutiu rapera

0
Na snímke milenci sa bozkávajú pred horiacou barikádou počas protestu za prepustenie rapera Pabla Haséla v Barcelone v noci 18. februára 2021. Stovky ľudí v Barcelone podľa AP spievali piesne a žiadali oslobodenie rapera Haséla odsúdeného za urážku monarchie. (Foto: TASR/AP)

Španielsky socialistický premiér Pedro Sánchez v piatok vyhlásil, že jeho vláda sa “postaví proti všetkým formám násilia”. Reagoval tak na protesty proti zatknutiu rapera Pabla Haséla, ktoré v Španielsku prebiehajú od utorka.

 “Demokracia nikdy neospravedlňuje násilie,” povedal Sánchez podľa agentúry AFP na margo protestov, počas ktorých prišlo v mnohých mestách k potýčkam medzi ich účastníkmi a políciou.

Jeho koaličný partner, radikálna ľavicová aliancia Unidas Podemos (Spoločne môžeme), však protesty verejne podporila. Vo štvrtok požiadala ministerstvo spravodlivosti, aby udelilo milosť Hasélovi a ďalšiemu raperovi Valtonycovi, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo. Valtonyc, vlastným menom Josep Miguel Arenas, sa v súčasnosti nachádza v Belgicku.

Udelenie milosti si vyžaduje súhlas španielskej vlády, ktorú vedie premiérova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE).

Španielska konzervatívna opozícia Sáncheza kritizovala za to, že násilné protesty verejne neodsúdil a vyzvala ho, aby ukončil spoluprácu so svojím ľavicovým koaličným partnerom.

Protesty vypukli vo viacerých španielskych mestách v utorok večer po tom, čo polícia zadržala 32-ročného Haséla, ktorý sa deň predtým zabarikádoval spolu s asi 50 svojimi stúpencami v budove rektorátu univerzity v katalánskom meste Lleida. Išlo o posledný hudobníkov pokus vyhnúť sa nástupu na deväťmesačný trest, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Policajti odvtedy zatkli okolo sto demonštrantov. Zranenia utrpeli desiatky vrátane policajtov a mladej ženy, ktorá v utorok večer na proteste v Barcelone po zásahu penovým projektilom prišla o oko.

Protesty začali v Katalánsku, odkiaľ hudobník pochádza, avšak demonštranti sa na jeho podporu zhromaždili aj v iných španielskych mestách – napríklad v Madride, kde je ďalší protest naplánovaný aj na sobotu. Odbory katalánskych študentov vyzvali na štrajk a v piatok plánujú organizovať ďalšie protesty.

Hasél, známy radikálnymi textami svojich piesní, tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu udelili preto, že v jednej z piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.

- Reklama -