Poľské ministerstvo zdravotníctva: Krajina vstupuje do tretej vlny pandémie

0
žena s ochranným rúškom čistí sklo na výklade pred začiatkom predaja šišiek (Foto: TASR/AP)

Poľsko je na začiatku tretej vlny koronavírusovej pandémie. Uviedol to hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz po tom, ako sa denné prírastky novoinfikovaných za týždeň výrazne zvýšili, píše agentúra Reuters.

“Sme na začiatku tretej vlny, nie je to také dynamické ako na Slovensku alebo v Českej republike …, ale sledujeme žiaľ stúpajúci trend počtu infikovaných,” povedal novinárom Andrusiewicz.

Dodal, že v krajine evidujú z týždňa na týždeň 20-percentný rast nových prípadov a podiel britského variantu koronavírusu medzi infikovanými v Poľsku sa zvýšil zhruba na desať percent.

V Poľsku od 12. februára na dva týždne skúšobne otvorili hotely, kiná, divadlá, plavárne a vonkajšie športoviská vrátane lyžiarskych stredísk. Ich maximálna obsadenosť však nesmie presiahnuť 50 percent. Reštaurácie môžu jedlo ponúkať len formou osobného odberu alebo donášky. Otvorené taktiež môžu byť obchodné centrá a niektoré kultúrne inštitúcie. Úrady však varovali, že vzhľadom na vývoj pandemickej situácie bude opatrenia možno opäť potrebné sprísniť.

Poľsko hlásilo v piatok 8777 prípadov nákazy koronavírusom a 241 súvisiacich úmrtí. Celkový počet úmrtí stúpol na 41.823. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku celkovo 1.623.218 prípadov nákazy.
      

- Reklama -