Leyenová: Prečo Rusko predáva vakcíny a neočkuje občanov?

0
predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: TASR)

Z politizácie očkovania obvinilo vo štvrtok predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Layenovú Stále zastúpenie Ruskej federácie pri EÚ. Veľvyslanectvo reagovalo na jej stredajšie vyhlásenie, že o vakcínu Sputnik V nemajú záujem ani samotní Rusi, informuje spravodajský portál Politico.
     

 Vyjadrenia von der Leyenovej v súvislosti so záujmom niektorých členských krajín EÚ o vakcínu Sputnik V sú podľa ruského veľvyslanectva buď snahou o politizáciu očkovania, alebo naznačujú, že predsedníčka eurokomisie nemá o situácii dostatok informácií.
   

   Šéfka eurokomisie v stredu počas prezentácie programu “HERA incubator” poprela tvrdenia, že výrobca ruskej vakcíny požiadal o povolenie Európsku liekovú agentúru (EMA). Agentúra EMA vydala podobné vyhlásenie ešte 10. februára.
     

 “Čudujeme sa, prečo je Rusko ochotné distribuovať milióny vakcín do zahraničia, pokiaľ stále výrazne nepokročilo v očkovaní vlastného obyvateľstva,” uviedla šéfka komisie.
    

  Ruské veľvyslanectvo trvá na tom, že rozhodnutie dodávať vakcínu Sputnik V do ďalších krajín nemá žiadnu súvislosť s jej dostupnosťou v Rusku. Výrobca vakcíny zároveň tvrdí, že látka je kvalitou porovnateľná so západnými a usiluje sa o jej registráciu v EÚ.
     

 Von der Leyenová pripomenula, že na schválenie vakcíny zo strany EMA bude musieť ruský výrobca povoliť vstup európskym inšpektorom do svojich výrobných laboratórií.
    

  Týždenník Politico v tejto súvislosti pripomenul, že EÚ má určité obavy ohľadom ruskej vakcíny odvtedy, čo ruské regulačné úrady udelili povolenie na jej obmedzené použitie vlani v auguste bez toho, aby počkali na údaje o jej bezpečnosti a účinnosti z tretej fázy klinického skúšania. Zároveň odmietli zverejniť protokol o počiatočných klinických skúškach.
   

   Recenzovaná štúdia v medicínskom časopise Lancet začiatkom februára zistila, že účinnosť vakcíny Sputnik je viac než 91 percent.

- Reklama -