Pohrebníci musia počkať na vakcínu, nebudú uprednostnení

0
Pohrebníci majú problém nielen s úložnými priestormi pre zomrelých, ale sa aj obávajú koronavírusu, a tak ani neobliekajú telá do rakvy. Uprednostnení pri očkovaní nebudú. Foto: TASR

Rezort zdravotníctva o skoršom očkovaní proti novému koronavírusu pre pracovníkov pohrebných služieb neuvažuje. Dôvodom je vyhláška k prioritizácii skupín aj obmedzené množstvo vakcín. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.
     

 Ministerstvo uznáva, že pracovníci pohrebných služieb môžu patriť medzi osoby nezastupiteľné v udržiavaní kvality života obyvateľov z hľadiska ochrany zdravia. “Uvedomujeme si ich dôležitosť pre spoločnosť, očkujeme však na Slovensku postupne v nadväznosti na vyhlášku k prioritizácii skupín a na to, aký počet očkovacích látok na Slovensku máme,” vysvetlila Eliášová.
      

Aktuálne sa očkujú zdravotníci, seniori vo vybraných vekových kategóriách, takisto v zariadeniach sociálnych služieb, ako aj učitelia. “Postupne sa vakcína dostane každému, kto bude mať o ňu záujem,” uistila Eliášová.
      

Na prehodnotenie poradovníka na očkovanie a na skoršie zaočkovanie pracovníkov pohrebných služieb vyzval vo štvrtok (18. 2.) predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž.
     

 Pripomenul, že pracovníci pohrebníctiev čoraz častejšie musia chodiť do bytov novým koronavírusom nakazených zosnulých a ich príbuzných. “Je to služba, ktorá nadväzuje na zdravotníctvo, rovnako pracovníci pohrebných služieb patria medzi kritickú infraštruktúru. Ministerstvo zdravotníctva by malo prehodnotiť ich očkovanie,” uviedol Stríž. V opačnom prípade môže byť poskytovanie pohrebných služieb ohrozené tým, že sa pracovníci dostanú do karantény.

- Reklama -