Taliansky Senát vyslovil dôveru vláde premiéra Maria Draghiho

0
Taliansky Senát vyslovil dôveru vláde premiéra Maria Draghiho. (Foto: TASR/AP)

Taliansky Senát, horná komora parlamentu, vyslovil dôveru vláde premiéra Maria Draghiho. Za nový vládny kabinet hlasovalo 262 senátorov, proti sa ich vyslovilo 40 a dvaja ďalší sa hlasovania zdržali. Hlasovanie prebiehalo v stredu neskoro večer, pričom o jeho výsledkoch informovala krátko po polnoci talianska tlačová agentúra ANSA.

Draghi pred hlasovaním v Senáte predstavil program svojej vlády. Uviedol, že prioritami jeho kabinetu bude boj proti hospodárskej kríze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu a obnova krajiny. Tento bývalý šéf Európskej centrálnej banky prisľúbil, že jeho vláda sa bude zasadzovať za zrýchlenie tempa očkovania – posilniť by sa mali kapacity nemocníc a pomáhať by mala i armáda. Vyslovil sa za návrat detí do škôl a predĺženie školského roka. Zdôraznil aj, že Taliansko sa chce zasadzovať za čoraz užšiu integráciu v EÚ.

Draghi vo štvrtok predstaví program svojej vlády zloženej z politikov a odborníkov aj v Poslaneckej snemovni, dolnej komore parlamentu. Následne budú poslanci taktiež hlasovať o vyslovení dôvery jeho kabinetu. Aj v dolnej komore sa pritom očakáva ľahký a úspešný priebeh hlasovania, keďže podporu Draghiho vláde deklarovala už minulý týždeň väčšina najväčších politických strán – od ľavicových až po krajnú pravicu.

Politická kríza vypukla v Taliansku začiatkom januára, keď expremiér Matteo Renzi stiahol svoju stranu Italia Viva (IV) z vládnej koalície. Vláda premiéra Giuseppeho Conteho, ktorá pôsobila od septembra 2019, tým prišla o parlamentnú väčšinu a 26. januára podala demisiu.

- Reklama -