Maďarsko: Klubrádió, ktoré prišlo o licenciu, má opäť šancu získať frekvenciu

0
Moderátorka maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió pracuje v štúdiu rozhlasovej stanice v Budapešti v utorok 9. februára 2021. (Foto: TASR/AP)

Nezávislá rozhlasová stanica Klubrádió, ktorej strata licencie minulý týždeň vyvolala znepokojenie nad slobodou tlače v Maďarsku aj na medzinárodnej scéne, má šancu získať späť vysielaciu frekvenciu. Uviedol to v stredu server Media1.hu.

Maďarská mediálna rada (NMHH) totiž poslala rádiu oznámenie, že v tendri o frekvenciu FM 92,9 akceptuje podklady, ktoré doložilo a ktoré považuje za vyhovujúce. Rada tiež uviedla, že o túto frekvenciu sa uchádza iba Klubrádió, pričom sa môže začať vecné vyhodnotenie jeho žiadosti.

Server poznamenal, že je ešte možné, že mediálny úrad bude niečo v žiadosti namietať, avšak je vysoká šanca, že Klubrádió dostane späť svoju frekvenciu. O tú sa uchádzalo rádio Spirit FM blízke televízii ATV a vláde blízka spoločnosť LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., ktorých už ale vlani v decembri NMHH vylúčila zo súťaže pre formálne chyby v žiadosti.

Klubrádió 9. februára oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti v súvislosti s udržaním vysielacej licencie. NMHH vlani v novembri rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.

András Arató, šéf stanice Klubrádió, rozhodnutie súdu označil za “hanebné a zbabelé”, hoci sa podľa jeho slov dalo očakávať.

Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje v súvislosti s maďarskou vládou. Od pondelka bolo nútené pokračovať vo vysielaní prostredníctvom internetu.

Európska komisia (EK) v pondelok pohrozila Maďarsku, že pre zatvorenie poslednej nezávislej rozhlasovej stanice – Klubrádió – pristúpi k právnym krokom. Komisia v piatok zaslala Maďarsku list, v ktorom vyjadrila svoje obavy a požiadala maďarské orgány, aby podnikli okamžité kroky a vyhli sa tak nenapraviteľným škodám.

Odobratie licencie Klubrádiu označili USA i Francúzsko za znepokojujúce.

- Reklama -