Skupina Arca prevzala kontrolu nad KGI Global Investments Pavla Krúpu

0
Pavol Krúpa (Foto: facebook P.Krúpu)

Skupina Arca prevzala kontrolu nad KGI Global Investments a v spoločnosti pre podozrenie z trestnej činnosti začala audit. Dôvodom tohto kroku je nezaplatenie kúpnej ceny zo strany Pavla Krúpu, ktorý spoločnosť v roku 2018 odkúpil. V stredu o tom informoval mediálny zástupca Arcy Ondřej Pechar. V súčasnej dobe sa Krúpa podľa Pechara k spoločnosti KGI Global Investments nehlási.

Audit sa sústredí na celkové obchodné aktivity spoločnosti. Od roku 2018, kedy mal firmu prevziať Pavol Krúpa, táto spoločnosť a jej dcérske spoločnosti vydávali dlhopisy po prepočte v celkovom objeme rádovo desiatok miliónov eur. Tieto záväzky nie sú vyrovnané. Spoločnosť KGI Global Investments tak podľa Pechara pravdepodobne skončí v insolvencii.

Vzájomné spory bývalého spoločníka Arcy Pavla Krúpu s touto skupinou sa postupne vyostrujú. V minulom týždni napríklad valné zhromaždenie obchodníka s cennými papiermi Arca Brokerage House (ABH) odvolalo predsedu predstavenstva spoločnosti Miloša Krššáka a členov dozornej rady Juraja Koníka a Rastislava Veliča. Ten je zároveň aj predsedom predstavenstva spoločnosti Arca Investments. Dôvodom na odvolanie mala byť pasivita firmy pri vymáhaní pohľadávok klientov. Iniciátorom valného zhromaždenia bol jediný majiteľ ABH, spoločnosť EFIT, ktorej predsedom predstavenstva a polovičným vlastníkom je práve Pavol Krúpa.

Arca v posledných mesiacoch čelí pre krízu spôsobenú pandémiou ochorenia COVID-19 finančným problémom. Koncom januára spoločnosť Arca Capital Slovakia podala návrh na povolenie jej reštrukturalizácie, Arca Investments zasa podala v závere minulého roka návrh na insolvenčné konanie v Českej republike.  

- Reklama -