Kolumbia: Nedostatok lôžok pre covidpacientov rieši nafukovacími kupolami

0
Muž stojí v jednej z prenosných nafukovacích kupol počas predstavenia 16. februára 2021 v Bogote. Pre nedostatok nemocničných lôžok v dôsledku koronavírusovej pandémie budú zdravotníci v Kolumbii najnovšie umiestňovať pacientov s covidom pod prenosné nafukovacie kupoly. Takéto nafukovacie "bubliny" majú v pláne pristaviť na parkoviská či v telocvičniach. Každá komora je široká päť metrov a môžu byť do nej umiestnení naraz dvaja pacienti, ktorých od seba delí nafukovacia chodba. Cirkuláciu vzduchu zabezpečuje potrubie, cez ktoré sa vymení asi 16-krát za hodinu, priblížili architekti projektu. Jedna takáto verzia z La Salleovej univerzity v Bogote zahŕňa osem prepojených kupol, do ktorých sa zmestí 16 pacientov. Jej cena sa pohybuje v prepočte okolo 12.400 eur. Podľa potreby môžu byť k nej pridávané či odobrané ďalšie časti. FOTO TASR/AP

Pre nedostatok nemocničných lôžok v dôsledku koronavírusovej pandémie budú zdravotníci v Kolumbii najnovšie umiestňovať pacientov s covidom pod prenosné nafukovacie kupoly. Informovala o tom v stredu agentúra AP.
      

Takéto nafukovacie “bubliny” majú v pláne pristaviť na parkoviská či v telocvičniach. Každá komora je široká päť metrov a môžu byť do nej umiestnení naraz dvaja pacienti, ktorých od seba delí nafukovacia chodba. Cirkuláciu vzduchu zabezpečuje potrubie, cez ktoré sa vymení asi 16-krát za hodinu, priblížili architekti projektu.
     

 Výstavbu rôznych nafukovacích a prenosných konštrukcií odporúčajú aj ďalší vývojári vo svete, poverení vyriešením problému nedostatku lôžok pre covidových pacientov vo svojich krajinách, pripomína AP. Existujú návrhy s kapacitou malých nemocničných oddelení, ako aj dizajny na umiestnenie len niekoľkých pacientov, či individuálne kupoly.
     

 Jedna takáto verzia z La Salleovej univerzity v Bogote zahŕňa osem prepojených kupol, do ktorých sa zmestí 16 pacientov. Jej cena sa pohybuje v prepočte okolo 12.400 eur. Podľa potreby môžu byť k nej pridávané či odobrané ďalšie časti.
     

 Kolumbia od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenala asi 2,2 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a takmer 58.000 úmrtí.

- Reklama -