Európska komisia hrozí právnymi krokmi po zatvorení maďarskej stanice Klubrádió

0
Riaditeľ maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió András Arató (Foto: TASR/AP)

Európska komisia pohrozila Maďarsku, že pre zatvorenie poslednej nezávislej rozhlasovej stanice – Klubrádió – pristúpi k právnym krokom. Uviedla to v pondelok agentúra DPA.

Súd v Budapešti minulý týždeň rozhodol, že rozhlasová stanica musí do pondelka zastaviť vysielanie po tom, čo jej mediálna rada v krajine nepredĺžila vysielaciu licenciu. 

Toto rozhodnutie stálo na “veľmi spornom právnom základe”, povedal novinárom hovorca Komisie Christian Wigand.

Mediálna rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Klubrádió porušilo zákon o povinnej registrácii, hoci v takomto prípade sa väčšinou udeľuje pokuta.

Rozhlasová stanica sa proti rozhodnutiu súdu môže odvolať, zatiaľ však musí prestať vysielať. Online vysielanie bude pokračovať aj naďalej. 

Komisia v piatok zaslala Maďarsku list, v ktorom vyjadrila svoje obavy a požiadala maďarské orgány, aby podnikli okamžité kroky a vyhli sa tak nenapraviteľným škodám, povedal Wigand. 

“Maďarsko by malo rešpektovať Chartu základných práv EÚ vrátane práva na slobodu prejavu a slobodný prístup k informáciám,” povedal. “Sme znepokojení situáciou a skúmame právne možnosti,” dodal. 

Komisia môže začať konanie o porušení právnych predpisov proti krajinám EÚ, keď sa domnieva, že došlo k porušeniu práva EÚ, čo môže viesť k vysokým pokutám. 

- Reklama -