Izrael: Vakcína Pfizer/BioNTech má účinnosť 94 percent, tvrdí štúdia zdravotnej poisťovne

0
Na snímke ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech (Foto: TASR/AP)

Najväčšia zdravotná poisťovňa v Izraeli v nedeľu večer oznámila, že na základe jej štúdie má vakcína proti Covid-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech účinnosť 94 percent, pokiaľ ide o pokles symptomatických prípadov nákazy. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.
      

Poisťovňa Klalit uviedla, že v rámci projektu otestovali 600.000 osôb, ktoré dostali odporúčané dve dávky vakcíny, a rovnako veľkú kontrolnú skupinu ľudí, ktorí neboli zaočkovaní.
     

 U zaočkovaných zaznamenali oproti kontrolnej skupine o 94 percent nižší počet prípadov nákazy s príznakmi. Pri porovnaní ľudí, u ktorých sa v oboch skupinách symptómy prejavili, zaznamenali u zaočkovaných pokles prípadov vážneho priebehu ochorenia o 92 percent, uviedla poisťovňa vo vyhlásení. Účinnosť vakcíny bola podľa nej zachovaná vo všetkých vekových skupinách vrátane ľudí vo veku nad 70 rokov.
     

 V deväťmiliónovom Izraeli dosiaľ v rámci očkovacej kampane podali prvú dávku vakcíny 3,8 milióna ľudí, kým druhú dávku dostalo 2,4 milióna obyvateľov. Cieľom krajiny, ktorá v súčasnosti zmierňuje obmedzenia zavedené počas tretieho celoštátneho lockdownu, je zaočkovať všetkých vo veku nad 16 rokov do konca marca.
      

Poisťovňa Klalit v nedeľu uviedla, že zverejnením predbežných údajov chce nezaočkovanému obyvateľstvu zdôrazniť vysokú účinnosť vakcíny, pričom každým týždňom bude toto hodnotenie presnejšie.
      

Štúdia sa týkala ľudí, ktorí dostali druhú dávku najmenej sedem dní pred testovaním, a budúcnosti ju rozšíria. Presnosť sa podľa vyhlásenia zvýši, keď budú ľudia testovaní po 14 dňoch od druhej dávky alebo neskôr.
     

 Izrael dosiaľ používa len vakcínu vyvinutú americkou spoločnosťou Pfizer a nemeckou firmou BioNTech, aj keď má aj menšie zásoby očkovacej látky od americkej firmy Moderna, dopĺňa AFP.

  

- Reklama -