Srbsko darovalo Severnému Macedónsku vakcíny od firmy Pfizer

0
Vakcína Pfizer-BioNTech. Foto: TASR

Srbsko v nedeľu darovalo Severnému Macedónsku prvú zásielku 8000 dávok protikoronavírusovej vakcíny od spoločnosti Pfizer. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Srbský prezident Aleksandar Vučič a severomacedónsky premiér Zoran Zajev sa zúčastnili na hraničnom odovzdaní danej zásielky, pričom ocenili priateľstvo medzi oboma susediacimi štátmi na Balkánskom polostrove.

Srbsko, krajina so siedmimi miliónmi obyvateľov, dosiaľ zaočkovala približne 600.000 osôb predovšetkým čínskou vakcínou od výrobcu Sinopharm a ruskou vakcínou Sputnik V, pričom v menšom meradle pristúpilo aj k vakcíne od spoločnosti Pfizer.

Táto balkánska krajina je jedným z najúspešnejších štátov v Európe, čo sa týka rýchlosti distribúcie vakcín medzi obyvateľstvom.

Naopak, Severné Macedónsko, podobne ako väčšina ostatných krajín západného Balkánu, zatiaľ nezabezpečilo pre svoju dvojmiliónovú populáciu jedinú dávku vakcíny proti koronavírusu. Mnoho štátov v danom regióne prehodnocuje svoju stratégiu čakania na dodávky vakcín poskytované Západom a zvažuje nákup čínskych a ruských prípravkov.

Odovzdanie vakcín sa muselo minulý týždeň odložiť z dôvodu, že Pfizer a jeho nemecký partner BioNTech požadovali “dodatočnú dokumentáciu” od Srbska v súvislosti s re-exportom svojich vakcín, uviedol Vučič.

Jeho oponenti v Srbsku označili jeho darovanie vakcín Severnému Macedónsku za ďalší populistický krok zameraný na jeho vykreslenie ako regionálneho lídra. Oponenti tvrdia, že množstvo ľudí v Srbsku stále čaká na očkovaciu látku od spoločnosti Pfizer.

Severomacedónske úrady začiatkom tohto týždňa podpísali dohodu o zadovážení zhruba 200.000 dávok vakcíny od čínskej spoločnosti Sinopharm, pričom dúfajú, že vakcinačný program spustia ešte v priebehu februára.

- Reklama -