USA: Exprezident Donald Trump bol druhýkrát oslobodený spod ústavnej žaloby

0
Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell prichádza do Kapitolu počas procesu ústavnej obžaloby prezidenta Donalda Trumpa vo Washingtone v sobotu 13. februára 2021. McConnell hlasoval za Trumpovo oslobodenie. McConnell celé roky Trumpa podporoval a kritizoval ho iba zriedkavo. Počas uplynulých týždňov však vyhlásil, že ešte nie je rozhodnutý, či v hlasovaní uzná Trumpa za vinného. (Foto: TASR/AP)

Americký Senát v sobotu hlasovaním v pomere 57:43 oslobodil bývalého prezidenta Donalda Trumpa v procese ústavnej žaloby (impeachmentu) v súvislosti s vyvolaním vzbury a útoku jeho priaznivcov na budovu Kapitolu vo Washingtone zo 6. januára s tragickými následkami. Trump, ktorému sa 20. januára toho roku skončilo funkčné obdobie, čelil ústavnej žalobe už druhýkrát – ako prvý prezident v dejinách USA. Na uznanie exprezidenta za vinného bola v 100-člennom Senáte potrebná dvojtretinová väčšina. Za usvedčenie Trumpa hlasovali aj siedmi členovia jeho Republikánskej strany.

Termín “impeachment” označuje žalobu, ktorú podáva zákonodarné zhromaždenie (parlament) na vysoko postavených štátnych predstaviteľov a môže ich týmto mechanizmom aj odvolať. K impeachmentu možno pristúpiť v prípadoch, keď sú prezident, viceprezident alebo vyšší štátni úradníci dôvodne podozriví zo zrady, úplatkárstva, respektíve iných závažných trestných činov, alebo keď zneužili moc a hrubo sa previnili voči verejnému záujmu. 

Ústavná žaloba alebo impeachment má pôvod v stredovekom Anglicku, kde sa vznikajúci parlament už v 14. storočí usiloval o to, aby boli kráľovi poradcovia za svoje činy zodpovední. Prvé zaznamenané prípady impeachmentu sa datujú do roku 1376. Inštitút  impeachmentu nadobudol význam najmä v 17. storočí ako nástroj obrany  pred svojvôľou anglických kráľov.

Poslednými dvoma prípadmi v Británii boli žaloby voči Warrenovi Hastingsovi, koloniálnemu správcovi a prvému generálnemu guvernérovi v Indii (1787), a lordovi Melvillovi (1805). V čase, keď sa éra impeachmentu v Anglicku chýlila ku koncu, bol tento inštitút zakomponovaný do amerického ústavného poriadku.

V USA obžalovala Snemovňa reprezentantov doteraz len dve desiatky ľudí, väčšinou federálnych sudcov. Senát vyslovil súhlasné stanovisko iba v necelej polovici prípadov — zástupcovia štátu často opustili funkciu sami, ešte pred samotným začatím impeachmentu.

Proces, ktorý vedie k impeachmentu, spustili v USA dosiaľ proti trom prezidentom, Donald Trump je štvrtým. Ako prvý bol demokrat Andrew Johnson v roku 1868 obvinený z pokusu o odvolanie svojho odporcu, ministra vojny Edwina M. Stantona, na čo nemal podľa novely zákona bez súhlasu Kongresu právo. Pri hlasovaní v Senáte zachránil prezidenta jediný hlas.

V roku 1974 hrozila žaloba republikánovi Richardovi Nixonovi v súvislosti s aférou Watergate. Proces impeachmentu sa formálne v Snemovni reprezentantov začal už 30. októbra 1973. Nixon však z úradu prezidenta odstúpil 9. augusta 1974, a tak nečelil obžalobe pred Senátom v plnom rozsahu.

V roku 1998 obvinili demokrata Billa Clintona z krivej prísahy a marenia spravodlivosti v spojitosti so sexuálnou aférou s bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou. Tieto dva zo štyroch článkov obžaloby schválila Snemovňa reprezentantov 19. decembra 1998. Senát však 12. februára 1999 zbavil Clintona obvinení – republikánom sa nepodarilo získať 67 hlasov zo 100 potrebných na odvolanie prezidenta.

V poradí 45. prezident USA Donald Trump čelil prvý raz obvineniu, že zneužil svoje právomoci, keď 25. júla 2019 v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom  Zelenským žiadal, aby sa obnovilo vyšetrovanie syna demokratického  kandidáta – a súčasného prezidenta – Joea Bidena. Zverejnený prepis  telefonátu potvrdil, že Trump opakovane nabádal Zelenského, aby spolupracoval pri vyšetrovaní namierenom voči Joeovi Bidenovi, respektíve jeho synovi Hunterovi, ktorý pôsobil vo vedení ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma. Trump tiež Zelenskému potvrdil, že niekoľko dní predtým nariadil zmraziť pomoc Ukrajine v hodnote takmer 400 miliónov dolárov.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu demokratka Nancy Pelosiová  oznámila 24. septembra 2019 začiatok procesu prípravy ústavnej žaloby, ktorú v hlasovaní podporilo 230 členov Snemovne (potrebných bolo 216 hlasov). Napokon 5. februára 2020 Senát oslobodil Trumpa spod obvinenia zo zneužitia právomocí aj spod obvinenia z pohŕdania Kongresom.

Demokrati 11. januára 2021 v Snemovni reprezentantov opäť oficiálne predložili ústavnú žalobu voči dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Žalovali Trumpa za “podnecovanie povstania” v súvislosti s útokom jeho podporovateľov 6. januára 2021 na sídlo Kongresu. Počas incidentu zahynulo päť ľudí.


     
     

- Reklama -