Zmeny na hraniciach pre pendlerov aj cestovateľov, tí musia ísť do karantény. Kontroly na hraniciach sa sprísnia

0
Snímka z tlačovej besedy k najnovším opatreniam pre pendlerov a cestovateľov na hraniciach pri vstupe na územie Slovenska. Foto: TASR

Nový režim na hraniciach bude platiť až od stredy 17. februára, pôvodne to malo byť od pondelka. Každý bude povinne nastupovať do 14-dňovej karantény. Najskôr na ôsmy deň môže absolvovať PCR test. Pokiaľ bude negatívny, bude možné karanténu prerušiť. Výnimku z karantény budú mať pendleri, ktorí pracujú v susedných krajinách, potrebný však bude negatívny test najviac týždeň starý. V piatok o tom na tlačovej konferencii informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

“Nový režim na hraniciach má zabrániť pred šírením nových mutácií koronavírusu, ktoré sú infekčnejšie a spôsobujú vyššiu smrtnosť,” upozornil minister. Vysvetlil, že dôvodom posunu je to, že príslušná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR vychádza v piatok.  “Chceme dať verejnosti možnosť, aby sa v nových pravidlách zorientovala,“ dodal minister.
     

 Pendleri, ktorí dochádzajú za prácou z iných ako susedných európskych krajín, budú od stredy (17.2.) potrebovať pri ceste na Slovensko negatívny test. Antigénový nesmie byť starší ako 48 hodín, PCR test viac ako 72 hodín. Budú tiež vypĺňať formulár e-hranica. Zároveň budú musieť ísť do karantény, ktorú budú môcť ukončiť po získaní negatívneho výsledku z PCR testu.
     

 “Budeme mať istotu, že takýto človek neprichádza infekčný a po PCR na Slovensku aj to, že nie je ani infikovaný,“ dodal Krajčí.
     

 Polícia má od budúceho týždňa zintenzívniť kontroly na hraniciach.
 Hlavný hygienik SR Ján Mikas na brífingu informoval, že na budúci týždeň sa zopakuje pretestovanie vzoriek na prítomnosť tzv. britskej mutácie koronavírusu a človek, ktorý pricestoval z Hurgady s podozrením na juhoafrickú mutáciu koronavírusu už zomrel.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) pripomenul, že Slovensko sa stalo vysoko rizikovou krajinou aj pre Česko. Nemecko už eviduje Slovensko ako krajinu, ktorá má na svojom území rizikové mutácie a zakázalo Slovákom vstup do krajiny. Takisto zdôraznil, že v tomto čase naozaj nie je vhodné cestovať na dovolenku kamkoľvek.

- Reklama -