Európska agentúra pre lieky už posudzuje vakcínu od firmy CureVac, hoci len začali klinické skúšky

0
Zdravotníčka si pripravuje vakcínu Sputnik V (Foto: TASR/AP)

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala priebežne posudzovať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od nemeckej spoločnosti CureVac AG. Informovala o tom EMA v piatok na svojej oficiálnej webovej stránke.
      

Rozhodnutie výboru EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) vychádza z predbežných výsledkov laboratórnych štúdii a počiatočných klinických štúdií na dospelej populácii.
      

Vakcína s názvom CVnCoV na základe výsledkov týchto štúdii v ľudskom tele spúšťa tvorbu protilátok a buniek imunitného systému, ktoré sa zameriavajú na koronavírus SARS-CoV-2.
    

  Spoločnosť CureVac AG so sídlom v nemeckom meste Tübingen v súčasnosti uskutočňuje štúdie na ľuďoch s cieľom posúdiť bezpečnosť vakcíny a jej účinnosť v oblasti vyvolanie imunitnej odozvy. EMA údaje z tejto a ďalších klinických štúdii vyhodnotí, keď budú k dispozícii.
    

  Priebežné posudzovanie bude pokračovať, kým nebude dostatok údajov na oficiálne podanie žiadosti o schválenie použitia vakcíny. Tento proces umožňuje urýchliť jej konečnú registráciu.
     

 Táto vakcína je založená na technológii mediátorovej RNA (mRNA), píše EMA na svojej webovej stránke. Do tela sa naočkujú molekuly mRNA s informáciami, pomocou ktorých si telo dočasne vytvorí proteínové výbežky, ktoré má na sebe vírus. Imunitný systém následne zareaguje a vytvorí voči nim účinné protilátky.

- Reklama -