Sulík reaguje na zadržaný ivermectin doktorky Tašárovej: Nevedel som o tejto praktike. Budem to riešiť na vláde

0
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) (Foto: TASR)

Konečne niekto zareagoval! Zadržaný liek ivermectin na colnom úrade v Žiline pobúril aj vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS). Po tom, čo sa ministerstvo zdravotníctva odmietlo vo veci angažovať, napísala lekárka Michaela Tašárová otvorený list premiérovi Matovičovi (OĽANO) a vicepremiérom Sulíkovi a Remišovej (Za ľudí). Tašárová objednala liek v hodnote 150 eur, aby mohla vyskúšať jeho účinnosť. Nedostala sa k nemu. Zatiaľ.

“Píšem Vám tento otvorený list, pretože na Slovensku hynú bez pomoci po tisícoch ľudia a Vy a Vaša vláda sa tvárite, akoby ochrana životov občanov Slovenskej republiky nebola Vaša absolútne najdôležitejšia ústavná povinnosť vlády,” písala Tašárová v otvorenom liste, ktorý ParlamentneListy.sk zverejnili (tu je list).

Doktorka sa ďalej pýtala: “Prečo ŠUKL – inštitúcia, za ktorú nesie Vaša vláda priamu zodpovednosť – tak vehementne bráni, aby sa ani krabička ivermectinu nedostala k ľuďom, ktorí sa slobodne rozhodli a prevzali na seba zodpovednosť a aj napriek rizikám, si tento liek objednali v zahraničí a zaplatili nemalé poštovné za jeho doručenie???”

Ak si myslíte, že dostala odpoveď z Úradu vlády, mýlite sa. Aj pre ParlamentneListy.sk Matovičov úrad reagoval, že je to v kompetencii ministra zdravotníctva. Akoby premiér Matovič nečítal čo vlastne lekárka píše. A to v čase, keď je Slovensko druhé v úmrtnosti na covid-19 a nemocnice plné covid-19 pacientov.

Zareagoval však minister Richard Sulík. “Zadržiavanie súkromnej pošty, aj keď jej obsahom sú lieky, považujem za nezlučiteľné so slobodou jednotlivca. To platí aj pre lieky. Priznám sa, že som o tejto praktike nevedel a túto otázku položím na najbližšej vláde ministrovi financií, pod ktorého colníci patria,” píše Sulík Tašárovej. “Čo sa týka lieku Ivermectín, považujem za hrubú chybu, že už dávno nie je dostupný, samozrejme na lekársky predpis,” pokračuje Sulík.

Tu je celá odpoveď Richarda Sulíka doktorke Michaele Tašárovej.

Vážená pani doktorka Tašárová,

Aj mne ste adresovali list, ktorý píšete premiérovi, tak rád Vám odpoviem.

Zadržiavanie súkromnej pošty, aj keď jej obsahom sú lieky, považujem za nezlučiteľné so slobodou jednotlivca. To platí aj pre lieky. Priznám sa, že som o tejto praktike nevedel a túto otázku položím na najbližšej vláde ministrovi financií, pod ktorého colníci patria.

Čo sa týka lieku Ivermectín, považujem za hrubú chybu, že už dávno nie je dostupný, samozrejme na lekársky predpis. Opakovane som sa na toto pýtal ministra zdravotníctva, no zmysluplnú odpoveď som nedostal. Naopak, úloha pre ministra, aby zabezpečil dostatok tohto lieku sa do uznesenia vlády nedostala. Preto to na najbližšej vláde navrhnem opäť.

K ďalším medicínskym otázka sa Vám vyjadriť neviem, snáď tak spraví minister zdravotníctva.”

- Reklama -