Droba: Každý primátor, starosta i predseda kraja má skúsenosť s nátlakmi

0
predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (Foto: TASR)

Každý starosta, primátor a predseda samosprávneho kraja má svoje skúsenosti s rôznymi formami nátlaku, od výpalníctva 90. rokov až po “odkazy od kamaráta”. Vyhlásil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, ktorý spolu s primátorom Stupavy Petrom Novisedlákom a starostom Marianky Dušanom Statelovom rokovali s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), policajným prezidentom Petrom Kovaříkom i ďalšími funkcionármi polície. K rokovaniu došlo pre prípad Statelova, ktorý dlhodobo čelí rôznym formám zastrašovania a na konci januára mu niekto podpálil konskú stajňu.

  “Klub primátorov a starostov okresu Malacky ma poprosil o zorganizovanie stretnutia s policajným prezidentom pre udalosť, ktorá sa odohrala pred pár dňami a pri ktorej zhorela stajňa starostu Marianky. Táto udalosť (pred dvoma rokmi mu zapálili auto) je opakovaným precedensom, ktorý, ak nebudú orgány činné v trestnom konaní postupovať rázne, spôsobí, že slušní ľudia stratia záujem o prácu v samospráve,” skonštatoval Droba.

Po stretnutí s ministrom i vedením Policajného zboru predseda BSK skonštatoval, že vrchní predstavitelia slovenskej polície majú úprimný záujem tento stav riešiť. “Naozaj im to verím. Podnikajú v konkrétnych prípadoch aj kroky, o ktorých verejnosť nemôže a nebude vedieť,” podotkol šéf BSK. Droba tvrdí, že aj vďaka tomuto stretnutiu bude polícia postupovať ešte ráznejšie pri obhajobe verejného záujmu v samospráve, a to hlavne pri stavebných konaniach.

Starosta Marianky Dušan Statelov oznámil, že sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Rozhodnutie prišlo po opätovnom vandalskom útoku na jeho majetok, v noci na nedeľu 31. januára mu neznámy páchateľ podpálil konskú stajňu. Pred dvoma rokmi mu niekto úmyselne podpálil auto, polícia páchateľa doteraz nevypátrala. Statelov vtedy naznačil, že požiar môže súvisieť s jeho postojom k developerským záujmom v obci a odmietaním neregulovanej výstavby.

Statelovi vyjadrili podporu primátori i starostovia okresu Malacky, predseda BSK Droba, ale aj primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V prípade podpálenia konskej stajne už polícia začala trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci.

- Reklama -