Finančná správa zmiernila podmienky odkladu platenia dane

0
Ilustračná snímka. (Foto: JESHOOTS-com, Pixabay)

Finančná správa (FS) SR zmiernila podmienky na povolenie odkladu splatenia dane alebo na zaplatenie dane v splátkach. Dostupnejšia tak bude aj štátna Prvá pomoc, pretože doteraz mnohí žiadatelia nespĺňali podmienku neexistencie nedoplatkov na dani z príjmov. V okamihu, keď finančná správa povolí odklad platenia dane, bude sa na nich hľadieť ako na subjekty bez daňového nedoplatku, informovala o tom vo štvrtok FS.

Novela daňového poriadku odstránila viaceré prekážky pre podanie žiadosti o odklad platenia dane alebo zaplatenie dane v splátkach. Týka sa to všetkých daní, či už dane z nehnuteľnosti, dane z pridanej hodnoty (DPH), alebo dane z príjmov. Finančná správa zverejnila na svojom webe pokyn, ktorý nové podmienky spresňuje.

Dlžníci mali aj doteraz možnosť žiadať o zaplatenie dane v splátkach, zákon však vyžadoval plnenie ďalších povinností, ako záložné právo pri nedoplatku na dani vyššom ako 3000 eur, či vypracovanie finančnej a ekonomickej analýzy. Pre pandémiu nového koronavírusu sa však situácia mnohých občanov skomplikovala. Zjemnením týchto podmienok chce finančná správa vyjsť v ústrety tým, ktorí sa dostali do finančných ťažkostí. Podstatne sa zníži aj úrok z odkladu, ktorý sa vyrubuje za dobu povoleného odkladu alebo splátok. Namiesto desať percent bude po novom úrok len vo výške troch percent.

- Reklama -