Kičuru sudca prepustil z väzby, rozhodnutie nie je právoplatné, rozhodne Ústavný súd

0
Archív. Na snímke eskorta privádza exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok vyhovel žiadosti o prepustenie z väzby obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru. Je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti.
     

 Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR. Návrh žiadosti o prepustenie zdôvodňoval obhajca expredsedu SŠHR SR Rastislav Palovič tým, že všetkých ťažiskových svedkov už vypočuli.

“Všetci ťažiskoví svedkovia, ku ktorým čo i len teoreticky bolo možné predpokladať nejakú kolúziu môjho klienta, už boli dávno vypočutí,” reagoval Palovič. Podľa neho Kičura, ktorý je už pomaly rok v kolúznej väzbe, ju “znáša stále rovnako, primerane jeho inteligencii”.

Skutky, z ktorých je jeho klient obvinený, nechcel bližšie špecifikovať. Palovič potvrdil, že Kajetán Kičura vinu stále odmieta a “tomuto tvrdeniu nasvedčujú aj doteraz vykonané dôkazy”.

Kajetán Kičura je vo väzbe od 23. apríla 2020, vlani v novembri Najvyšší súd SR rozhodol o jej predĺžení do 21. júna 2021. Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala Národná kriminálna agentúra v marci 2020. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace so zmluvami SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

- Reklama -