Po Suchobovi, obvinenom v kauze Mýtnik, už bude pátrať aj Interpol

0
Michal Suchoba Foto: (TASR)

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v stredu (10. 2.) požiadalo Národnú ústredňu Interpol Bratislava o vyhlásenie medzinárodného pátrania po obvinenom Michalovi S. z akcie Mýtnik. TASR o tom informoval hovorca MS SR Peter Bubla.
     

 “V prípade lokalizácie menovaného bude MS SR žiadať jeho vydanie do SR s cieľom trestného stíhania,” dodal s tým, že ak sa potvrdí lokalizácia Michala S. v Spojených arabských emirátoch (SAE), rezort spravodlivosti vypracuje extradičnú žiadosť.
     

 Upozornil, že SAE nepristúpili k medzinárodného dohovoru, ktorý by upravoval vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody. SR nemá so SAE ani takúto bilaterálnu zmluvu. “Extradičná žiadosť bude zaslaná diplomatickou cestou na základe reciprocity (vzájomnosti),” spresnil Bubla.
     

 Súčasťou prílohy žiadosti o vydanie osoby musia byť podľa Bublu dokumenty v zmysle Federálneho zákona SAE o justičnej spolupráci v trestných veciach, ktoré by muselo MS SR zabezpečiť v súčinnosti so Špecializovaným trestným súdom (ŠTS).
     

 Bubla dodal, že zároveň bol na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vykonaný záznam v Schengenskom informačnom systéme, na základe ktorého môže byť osoba zadržaná na území Schengenu.
      ŠTS vydal medzinárodný a európsky zatýkací rozkaz na Michala S. v pondelok (8. 2.). ŠTS v rámci kauzy Mýtnik poslal do väzby piatich obvinených. Konkrétne exšéfa finančnej správy Františka I., podnikateľa Jozefa B., jeho brata Petra B., Janu R. a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana G.
     

 Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.

Suchoba pôsobil na ministerstve financií, pracoval na miliardových IT projektoch a v súčasnosti  čelí obvineniu pre kauzu, ktorá dostala do väzby aj jedného z oligarchov, Jozefa Brhela.

V IT biznise sa pohyboval celé roky, priatelil sa s Františkom Imreczem, bývalým šéfom Finančnej správy, takisto obvineným v kauze Mýtnik.

Mal vraj aj Kočnera upozorniť na to, že ak sa odvďačí, nebude sa jeho machináciami zaoberať Finančná správa.

Suchoba je majiteľom spoločnosti Allexis,ktorá profitovala  z utajených zmlúv. Ako zverejnili Aktuality.sk, jeho rozprávkový príbeh začal už pri veľkom tendri ministerstva financií, ktoré v danom čase viedla Brigita Schmögnerová.

V tom čase pracoval v útvare štátnej pokladnice ministerstva financií a pripravoval podklady k súťaži  k informačnému systému štátnej pokladnice za vyše miliardu slovenských korún (viac ako 33 miliónov eur). V lukratívnom štátnom tendri sa stretli Hewlett-Packard (HP) a Siemens, ktorý tvrdil, že súťaž bola zmanipulovaná, lebo  výberová komisia účelovo zmenila spôsob ohodnocovania ponúk. 

Ďalej Aktuality.sk rozoberajú konflikt záujmov Suchobu, ktorý pôsobil vo firme Asset Soft a tiež jeho prepojenie na firmu QBSW, ktorá bola subdodávateľom  štátnej zákazky na projekte tzv. malej štátnej pokladnice a za rok 2019 vykázala zisk 2,5 mil. eur.

Aj firme Asset Soft sa darí, pod názvom Asseco Central Europe a dodáva daniarom služby za desiatky miliónov eur.

Vlastnícke pozadie QBSW preveruje od jari 2018 Okresný súd Žilina, ktorý dohliada na pravdivosť zápisov firiem v protischránkovom registri. Vo vlastníckej štruktúre Allexisu a QBSW totiž figurovali schránkové firmy, ktoré mali rovnakého správcu – panamskú právnickú spoločnosť Mossack Fonseca z kauzy Panama Papers.

Allexis a QBSW sú prepojené aj cez spoločný biznis.

Okresný súd v Žiline preveruje zápis spoločnosti QBSW na základe podnetu autora článku v Aktuality.sk

- Reklama -