Európska agentúra pre lieky čaká na žiadosť o schválenie vakcíny Sputnik

0
ampulka s vakcínou Sputnik (Foto: TASR/AP)

Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ nedostala od výrobcu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik V žiadosť o jej schválenie pre použitie v krajinách EÚ. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
     

 “Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie (NICEM), ktorý vakcínu Sputnik V vyvinul, Európsku agentúru pre lieky doteraz nepožiadal o posúdenie výsledkov jej klinických testov ani o súhlas na uvedenie svojej vakcíny na trh v členských štátoch Európskej únie,” uvádza sa v stredajšom stanovisku EMA.
      

Ruský výrobca vakcíny však podľa agentúry DPA v utorok informoval, že takúto žiadosť podal. EMA vo vyhlásení uviedla, že s ním je v kontakte, aby určila ďalšie kroky. Dodala, že výrobca prejavil záujem o preskúmanie výsledkov svojich klinických testov.
     

Podľa predbežných údajov o tretej fáze klinických testov publikovaných v časopise The Lancet bola účinnosť vakcíny Sputnik V 91,6 percenta. Po podaní prvej dávky tejto dvojzložkovej vakcíny dosahovala úroveň 87,6 percenta.

- Reklama -