Taraba: Extrém nekompetentnosti a amaterizmu, ktorý vidíme, nesmie nahradiť iný na opačnej strane

0
Tomáš Taraba, poslanec NR SR (Foto: facebook T. Tarabu)

Na slovenskej politickej scéne príde k zaujímavému javu – k zmene názvu politickej strany, ktorá má zastúpenie aj v parlamentne medzi nezaradenými poslancami troch predstaviteľov, vrátane  predsedu Tomáša Tarabu. Kresťanskú demokraciu – Život a prosperita (KDŽP) vystrieda Život – národná strana (ŽIVOT). Tomáš Taraba v rozhovore vysvetluje dôvody zmeny, vypadnutia slova kresťanská z názvu, či to, ako sa pozerá na diskutovaný liek ivermectin, ktorý chcel od vlády, aby ho zabezpečila.

Prečo meníte názov?

Čoraz viac ľudí z rôznych strán, ale aj mimo nich nám hovorí, že sleduje našu prácu a chce posilniť náš tím. Pre nás je to dôvod, aby sme sa ako politická strana jasne definovali ako strana, ktorý je otvorená všetkým, ktorí chcú robiť národnú a sociálnu politiku, ktorá bude absolútne kompetentná. Prvý krok je zmena.

To znamená, že upúšťate od kresťanskej myšlienky, ktorú ste mali dosiaľ v názve strany, a meníte prioritu hodnôt v profilácii?

Nie. V stanovách máme jasne stanovené, že ctíme kultúru života, to máme aj v názve. Strana by mala byť jasne čitateľná svojimi postojmi a nevyužívať kresťanstvo na svoje ciele. Nemáme záujem zneužívať kresťanský motív, využívať ho. Naše návrhy vždy budú smerovať k ochrane života, sme jasne ukotvení. Na Slovensko chceme vrátiť normálny život. Aby tu nebol chaos, ktorý tu vládne. A Život je hodnota, na ktorej stojíme. Slovensko má hendikep v podpore života, v podpore rodín. Pri našej demografickej krivke potrebujeme silnú rodinnú politiku. Sociálne dôsledky dnešnej situácie, zapríčinenej aj epidémiou, budú strašné.

Aké reakcie máte na zmenu názvu? Ten predchádzajúci bol popravde dosť komplikovaný.

Nebol som vtedy pri jeho vzniku. Pokiaľ viem, pôvodný názov mal byť len Život a prosperita v zmysle, že len tam, kde je život, môže byť aj prosperita. Práve to, čo sa dnes na Slovensku deje, tak život je odpoveďou na všetky problémy, ktoré dnes máme. Občania sa chcú vrátiť k normálnemu životu, chcú žiť v bezpečí, aby štát toto bezpečie zabezpečil. Tým, že sme zmenili názov, všimli si to médiá, ale ešte sme nemali snem, čiže sme len vo finálnej fáze prípravy, ale nedá sa už poprieť tento pripravovaný priestor na spoluprácu, ktorý chceme priniesť.

Národný priestor na politickej mape sa dlhodobo snažilo zaujať veľa strán. Navyše ho čiastočne zabrali aj väčšie strany, ktoré sú však v zásade iné. V čom chcete byť iní, úspešnejší?

Problém národných strán bol, že nevzbudzovali mieru kompetencie, bolo to skôr také hejslováctvo. Slovensko musí byť úspešná krajina, aj v ochrane svojich kultúrnych a národných podôb a snahy o jeho obhajobu boli sprevádzané istou mierou grobianstva a tí ľudia sa sami diskvalifikovali. Aj preto sa nechceme spájať s každým, kto o sebe hovorí, že je národný politik. Pokiaľ z tých ľudí nebude cítiť jasnú kompetenciu a tí ľudia nebudú cítiť situáciu na Slovensku, tak do žiadnej spolupráce nejdeme. Chceme vytvoriť platformu na spolupráce. Veľa ľudí je frustrovaných z toho, ako dopadla SNS, aký vývoj bol v iných stranách.

Niektoré menšie národné strany išli v posledných voľbách na kandidátke ĽSNS, vrátane vás.

Tá spolupráca bola postavená na memorande, kde bola jasne povedané, že musí byť postavené na uznaní krívd z minulosti a to bolo uznané. Otázok, na ktoré treba mať jasné odpovede, od školstva až po Európsku úniu, je toľko, že nie je možné ich hájiť bez dostatočnej kompetencie a nemá to šancu na úspech a ľudí to neosloví.

Ktoré strany vás už oslovujú na spoluprácu?

Určite nepôjdeme cestou zlučovania strán. Jednáme s konkrétnymi ľuďmi, a tí, ak sú z nejakých menších strán, skôr rozmýšľajú, že nejakým spôsobom ich ukončia a prejdú do nášho projektu. Ale cestou zlučovaní nejdeme. Kto sa chce angažovať, má otvorené dvere. Naše rozhovory trvajú dlhšie a som prekvapení, koľko je ľudí, ktorí cítia, že dnes je potrebné zabojovať za Slovensko a tento extrém nekompetentnosti a amaterizmu, ktorý vidíme, nesmie nahradiť iný na opačnej strane.

Myšlienku organizovania petície za vypísanie referenda k predčasným voľbám podporujete. Ide mi však o to, že či by ste v takom prípade mali šancu si dovtedy vybudovať voličskú základňu, mať znalosť značky. To by ste predsa nestihli, preto mi to príde z pohľadu vznikajúcej strany za nebezpečné.

Dobre sa pýtate, ale myšlienka záujmu Slovenska je nad všetkým. Je to viac ako stranícka vec. V prospech Slovenska je, aby malo kompetentnú vládu a táto vláda amatérov bola nahradená. Dvadsať percent ľudí padlo do pásma chudoby, stali sa neplatičmi na zdravotnom či sociálnom poistení. Slovensko sa enormne zadlžilo, vzniká otázka, či to niekedy budeme schopní splatiť. Dve tretiny Slovákov je frustrovaných. Referendum chceme s viac ako jednou otázkou. Chceli by sme ho spojiť s tým, aby ľudia nemohli byť delení na prvú alebo druhú kategóriu podľa toho, či sa zúčastnili nejakých testovaní, očkovaní, aby hlavný hygienik nemohol zatvárať celé sektory hospodárstva bez súhlasu parlamentu. Nezaujíma nás len otázka samotných predčasných volieb, ale realita je taká, že referendum dnes organizujú Smer a Hlas a my nemáme silu, aby sme vedeli pretlačiť niečo, s čím by oni nesúhlasili. Ak stojí otázka tak, či sme za predčasné voľby, tak áno. Je to primárna vec.

Stále nemáte podpredsedov. Bude v tomto trende pokračovať aj po zmene názvu?

Dosiaľ sme nebudovali stranu s myšlienkou masívnych štruktúr, chceli sme bodovať programom. Ale tým, že sa ozýva veľa ľudí, zmenili sme v decembri stanovy, budeme mať šesť podpredsedov a tak sme ich zaregistrovali. vytvorili sme predpoklad, aby sme aj túto vec mali štandardne pokrytú a na sneme ju vyriešime.

Podporíte zmenu aj nejakou kampaňou?

Nakoľko budeme schopní. Nebudeme kampaň len kvôli zmene názvu. Posilníme sa personálne, budeme jasne artikulovať predstavu kam má Slovensko smerovať a potom zvolíme aj komunikačnú stratégiu podľa možností. Tieto otázky si zodpovieme časom.

Vládu ste chceli zaviazať, aby zabezpečila pre boj s covidom-19 Ivermectin. Odvtedy sa debata o tomto veterinárnom antiparazitiku dosť posunula, ako ju vnímate? Už ho ministerstvo zaregistrovalo na experimentálne využitie pre pacientov s ťažším priebehom, veľa sa o ňom hovorí v médiách…

Na každých veciach, na ktoré sme upozorňovali v parlamentne, sa koalícia smiala a mnohým mohla predchádzať, keby nás viac počúvali a potom ich o dobieha a tento liek to potvrdil. Ľudí, ktorí sa o neho zaujímali, nazývali hoaxermi, tvrdili, že to nie je liečivo. A potom, keď zbadali, že dáme o tom hlasovať, zistili, že by to nevedeli odkomunikovať pred verejnosťou a chceli tomu zabrániť, tak pár hodín pred hlasovaním oznámili, že to minister na experimentálne účely povolil. Druhá vec je dostupnosť Ivermectinu. Ľudia, ktorí chcú mať túto lacnú a v zahraničí dlhšiu dobu využívanú liečbu, by na základe svojho slobodného rozhodnutia zvážili svoje riziká. Som rád, že sa to celé posunulo. 

- Reklama -