Belgicko: Šatky a šály už nebudú môcť slúžiť ako náhrada tvárových rúšok

0
Pasažier s ochranným rúškom kráča v odletovej hale medzinárodného letiska Zaventem v Bruseli. (Foto: TASR/AP)

Šatky a šály už v Belgicku nebudú povolené ako alternatíva k rúškam a respirátorom. Rozhodnutie tamojšej federálnej vlády vstúpi do platnosti 13. februára, informoval v utorok internetový denník The Brussels Times.

Rovnaké opatrenie, ktoré bolo prijaté na základe odporúčania Skupiny pre posudzovanie rizík (RAG), takisto zakazuje používanie tvárových rúšok s ventilmi, keďže cez ne môžu uniknúť kvapôčky a šíriť tak koronavírusovú nákazu.

Podľa zverejneného nariadenia budú od daného termínu v Belgicku povolené iba “rúška bez výpustného ventilu vyrobené z látky alebo jednorazového materiálu, ktoré tesne priliehajú k tvári a zakrývajú nos, ústa a bradu, a ktoré majú zabrániť infekciám v prípade kontaktu medzi osobami”.

Príslušný ministerský dekrét však nezmieňuje odporúčanie RAG, aby ľudia nosili rúško vždy aj v priestoroch úradov. Ako po piatkovom zasadnutí konzultačného výboru vysvetlil federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke, vláda ponecháva toto rozhodnutie na zúčastnených sociálnych partneroch.

Belgicko v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 zaznamenalo už viac než 725.000 prípadov nákazy a vyše 21.000 súvisiacich úmrtí. Krajina však zatiaľ dobre zvláda aj výskyt nových, infekčnejších variantov vírusu SARS-CoV-2, a to aj napriek tomu, že škôlky, školy a mnohé obchody ostali otvorené.

Od pondelka úrady opätovne povolili prevádzku kempingov a zábavných parkov, ktoré boli zatvorené od začiatku novembra. Bary a reštaurácie zostávajú už štvrtý mesiac zavreté. Úrady počas februára, keď budú mať školopovinné deti polročné prázdniny, zakázali cestovanie do zahraničia okrem nevyhnutných prípadov.

V Belgicku zároveň prebieha očkovacia kampaň a podľa najnovších údajov prvú dávku vakcíny už dostalo zhruba 327.000 Belgičanov.

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku z nosa pasažiera počas testovania na COVID-19 na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli. (Foto: TASR/AP)

- Reklama -