Finančná správa: My nerozhodujeme o liekoch s ivermektínom

0
Ilustračná fotografia. (Foto: TASR)

Finančná správa nerozhoduje o liekoch, ktoré obsahujú liečivo ivermektín. Informovala o tom hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská, zásielky liekov svojvoľne nezadržiavajú, keďže nemajú v kompetencii rozhodovať o prepustení liekov príjemcom. V prípade, že sa v zásielke objaví liek pre fyzickú osobu, tak sa vždy musia obrátiť na Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Rybanská vysvetlila, že čo sa týka samotného lieku s účinnou látkou ivermektín, tak colné úrady registrujú takéto zásielky približne od januára tohto roka. Najčastejšie sú podľa jej slov zasielané z krajín ako India, Thajsko či Rusko. Colníci zadržali doteraz viac ako desať zásielok. “Ľudia si tieto lieky objednávajú z rôznych štátov prostredníctvom internetu, ale lieky sú im väčšinou zasielané z Indie a často bez príbalového letáku len samotné blistre v obálkach,” povedala s tým, že išlo o rôzne druhy liekov v zásielkach, ktoré obsahovali účinnú látku ivermektín.

Pri liekoch si finančná správa od ŠÚKL vyžiada stanovisko, v ktorom sa uvádza, či je možné lieky prepustiť do voľného obehu. V prípade, že štátny ústav nesúhlasí, aby sa lieky dostali k adresátovi, colný úrad vydá rozhodnutie o neprepustení tovaru do voľného obehu. “Zásielky s týmto druhom tovaru sú potom vo väčšine prípadov zasielané späť na adresu odosielateľa,” doplnila Rybanská s tým, že prípadne sa tovar zlikviduje.

Nepovolené, zakázané aj falšované lieky sa môžu podľa hovorkyne tiež “skryť” za výraz “výživové doplnky”, ktoré nepotrebujú prejsť cez registráciu ŠÚKL. Finančná správa však pripomenula, že pred umiestnením výživového doplnku na slovenský trh musí dovozca písomne ohlásiť jeho prvé umiestnenie na trh Úradu verejného zdravotníctva SR. Netýka sa to však neobchodného dovozu pre osobnú spotrebu.

- Reklama -