Vyšetrovanie generálneho prokurátora Trnku za zneužívanie právomocí verejného činiteľa je ukončené

0
bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (Easyfoto: TASR)

Vyšetrovanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. v prípade zneužitia právomoci verejného činiteľa v kauze Gorila je ukončené.
     

 ” V trestnej veci vedenej vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry proti obvinenému Dobroslavovi T. bolo vyšetrovanie ukončené. V mesiaci február je naplánované preštudovanie vyšetrovacieho spisu s obvineným a s jeho obhajcom a po preštudovaní bude predložený na príslušnú prokuratúru aj s návrhom vyšetrovateľa, čo možno očakávať koncom tohto mesiaca,” uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.
    

  Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Dobroslava T. v decembri 2019 zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila. Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.
     

 Obchodovanie s nahrávkou naznačuje rozhovor Dobroslava T. s Kočnerom, ktorého nahrávku v októbri 2019 zverejnili médiá. Bývalému generálnemu prokurátorovi mal Kočner nadávať, pretože sa pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta, obvineného Jaroslava H.
     

 Spis zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Jaroslavom H. a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Obvinený finančník aj Penta vtedy autenticitu nahrávky spochybnili. Nahrávku Gorily našla polícia v dome Kočnera.

- Reklama -