Francúzsko: Minister zdravotníctva ubezpečuje občanov, že vakcína AstraZeneca je bezpečná

0
Vakcína firmy AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran sa dal v pondelok zaočkovať proti koronavírusu prvou dávkou vakcíny Oxford/AstraZeneca.
      

Minister zároveň ubezpečil francúzsku verejnosť, že táto očkovacia látka poskytuje dostatočnú ochranu proti variantom koronavírusu, ktoré sa aktuálne šíria vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra AP.
      

Verán sa takto vyjadril po tom, ako Juhoafrická republika (JAR) oznámila, že svojich zdravotníkov nebude zatiaľ očkovať vakcínou AstraZeneca. Dôvodom je nedávno zverejnená štúdia, ktorá naznačuje, že táto vakcína nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu ochorenia, ktoré spôsobuje takzvaný juhoafrický variant koronavírusu SARS-CoV-2.
     

 Minister zdravotníctva uviedol, že “najmenej 99 percent” všetkých prípadov koronavírusu v krajine nepredstavuje juhoafrický variant, a tým pádom bude vakcína AstraZeneca na území Francúzska dostatočne účinná.
     

Francúzska vláda zároveň sprísňuje pravidlá, s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusových variantov vrátane toho, ktorý bol objavený v Británii. Osoby, u ktorých existuje podozrenie, že sa jedným z variantov nakazili, budú musieť v domácej karanténe zostať desať dní, namiesto pôvodných siedmich, dodal Véran.
     

 Ďalšie opatrenia zahŕňajú rýchlejšie sledovanie kontaktov infikovaných osôb, a okamžité prerušenie vyučovania v prípade, že sa u žiaka potvrdí nákaza variantom koronavírusu.

- Reklama -