Valášek: Parlament by mal vidieť zmluvy Únie s výrobcami vakcín proti covid

0
Tomáš Valášek (Autor: TASR)

Parlament by mal mať prístup k zmluvám, ktoré Európska únia (EÚ) podpísala so skupinou výrobcov vakcín proti novému koronavírusu. Rozhodol tak Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti na zasadnutí vo večerných hodinách 4. februára. Informoval o tom predseda výboru Tomáš Valášek (Za ľudí).

Dôvodom sú meškajúce vakcíny, čo spomalilo proces očkovania v celej Európe. “Kontrakty určili, koľko vakcín a kedy mali jednotlivé firmy doručiť. Mnohí z týchto výrobcov teraz s dodávkami meškajú. Naši poslanci majú právo vidieť, či je to v súlade so zmluvami, ktoré tieto firmy podpísali,” uviedol Valášek.

Európska komisia uzatvorila zmluvy na dodávku vakcín so šiestimi výrobcami. Traja z nich – AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Moderna – už dostali súhlas Európskej agentúry pre lieky (EMA) na začatie očkovania, ale všetky tri oznámili meškania s dodávkami. “V praxi to znamená, že táto kríza potrvá dlhšie, ako sme dúfali. Opatrenia ako testy a lockdown sú dôležité, ale šírenie nákazy neriešia, len ho spomaľujú,” dodal Valášek.

Zmluvy s firmami ktoré majú súhlas na distribúciu, ale meškajú s dodávkami, neboli zverejnené pre ich utajovanú povahu. Európska komisia však umožnila členom Európskeho parlamentu nahliadnuť do nich v špeciálne určených priestoroch priamo v Bruseli. “Poslanci národných parlamentov majú rovnaký nárok tie zmluvy vidieť. Členské štáty za tieto vakcíny riadne zaplatili,” uzavrel Valášek.

- Reklama -