Británia chce zdaniť firmy, ktoré najviac zarobili na pandémii

0
Reklama na podporu britských zdravotníkov NHS na budove Piccadilly Circus v Londýne 3. februára 2021. Viac ako desať miliónov ľudí v Spojenom kráľovstve už dostalo prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z údajov britského ministerstva zdravotníctva, ktoré v stredu prevzala agentúra AFP. V Británii prvou dávkou od 8. decembra zaočkovali dosiaľ 10.021.471 ľudí a 498.962 osôb dostalo už obe dávky. Vláda si stanovila za cieľ do polovice februára zaočkovať 15 miliónov osôb - rizikové skupiny a najzraniteľnejších ľudí vrátane seniorov. Premiér Boris Johnson preto tento míľnik ocenil. (Foto: TASR/AP)

Veľká Británia plánuje zdaniť predajcov a technologické spoločnosti, ktorých zisky počas pandémie ochorenia COVID-19 výrazne vzrástli. S odvolaním sa na denník Sunday Times, ktorý má k dispozícii uniknuté e-maily, o tom informuje agentúra Reuters.
     

 Vláda pozvala firmy k diskusii o spôsobe, akým by mala fungovať nová daň z on-line predaja. Zároveň však pracuje aj na jednorazovej dani z nadmerných ziskov.
     

 Podľa agentúry Reuters je nepravdepodobné, že minister financií Rishi Sunak oznámi novú daň pri predstavení rozpočtu 3. marca, kde sa zameria najmä na predĺženie pandemickej podpory pre firmy. Nová daň zrejme bude ohlásená až v druhej polovici roka.
    

  Sunak je v súčasnosti pod tlakom Konzervatívnej strany, aby preukázal kontrolu nad výdavkami, keďže štátna zadlženosť v novom rozpočte smeruje k najvyšším hodnotám od druhej svetovej vojny. Minister prisľúbil, že verejné financie dostane pod kontrolu, keď sa hospodárstvo začne zotavovať. Januárové údaje ukázali, že štátne zadlženie od začiatku finančného roka (apríl 2020) dosiahlo rekordných 271 miliárd libier (309,58 miliardy eur).
     

 Britské ministerstvo financií sa zatiaľ k nedeľnej správe Sunday Times nevyjadrilo.
      (1 EUR = 0,87538 GBP)

- Reklama -