Mesto Košice v pondelok školy neotvorí

0
Ilustračná snímka. (Foto: Pexels, Pixabay)

V Košiciach sa od pondelka (8. 2.) školy neotvoria, informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian. Na odberných miestach zriadených mestom zaevidovali od stredy (3. 2.) 461 ľudí s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19.

Prednosta Okresného úradu Košice Martin Seman v súvislosti s otváraním škôl zvolal Bezpečnostnú radu okresu. Tá na základe stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach odporučila mestu, ako zriaďovateľovi škôl a školských zariadení, neobnoviť ich prevádzku na svojom území, s výnimkou materských škôl (MŠ), školských klubov detí určených pre zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov zabezpečujúcich zachovanie chodu hospodárstva a verejného života.

Prehodnotiť možný návrat detí do škôl žiadala riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová. Zdôvodnila to zvyšujúcim sa počtom nakazených britskou mutáciou nového koronavírusu, kritickou situáciou v košických nemocniciach, ako aj zvyšujúci sa počet detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Podľa nej by otvorenie MŠ a základných škôl (ZŠ) mohlo za súčasného stavu prispieť k zhoršeniu epidemiologickej situácie. “Situáciu budem naďalej veľmi zodpovedne sledovať, termín otvorenia škôl by mal byť predmetom ďalšieho epidemiologického vyhodnocovania v meste Košice,” uviedla.

Ako Fabian informoval, počas soboty bolo v Košiciach vykonaných 25.909 testov na nový koronavírus, pričom pozitivita bola potvrdená u 187 ľudí. Pozitivita tak dosiahla 0,72 percenta. “Od 3. februára vykonali tímy celkovo 48.773 testov, 461 z nich s pozitívnym výsledkom, čo predstavuje 0,95 percenta,” spresnil s tým, že dobrovoľné plošné testovanie pokračuje aj v nedeľu (7. 2.), a to od 9.00 h do 17.00 h. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke korona.kosice.sk.

- Reklama -