Európske mocnosti a USA chcú oživiť transatlantické vzťahy

0
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Šéfovi diplomacií Nemecka, Francúzska, Británie a Spojených štátov chcú oživiť transatlantické vzťahy. Zhodli sa na tom počas piatkových virtuálnych rozhovorov, informovala agentúra AFP.

“Ministri zahraničných vecí sa zhodli, že chcú oživiť tradične blízke transatlantické partnerstvo a v budúcnosti spoločne čeliť globálnym hrozbám,” uvádza sa vo vyhlásení, ktoré po rozhovoroch zverejnil rezort diplomacie v Berlíne.

Podľa vyhlásenia išlo o prvú diskusiu, počas ktorej sa mohli ministri podrobnejšie venovať rôznym otázkam, od januárového nástupu nového amerického prezidenta Joea Bidena.

Rokovanie za účasti nového šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena prebiehalo podľa Berlína v atmosfére dôvery a konštruktívneho prístupu.

Ministri hovorili o širokej škále otázok vrátane pandémie koronavírusu, iránskej jadrovej dohody, vzťahov s Ruskom a Čínou a o opatreniam proti zmene klímy.  

Účastníci rozhovorov privítali aj piatkové zvolenie prechodnej vlády Líbye, ku ktorému došlo počas rozhovorov pod záštitou OSN v Ženeve. Varovali však, že túto severoafrickú krajinu čaká ešte dlhá cesta k národnému zmiereniu a obnoveniu bezpečnosti a stability.

- Reklama -