Mesežnikov: Lipšic je efektívny bojovník proti mafii, Šantovi nezasvietili politické hviezdy

0
Grigorij Mesežnikov Foto:TASR

Pôsobenie Daniela Lipšica vo funkcii špeciálneho prokurátora bude aj zodpovednosť koalície, ktorá ho zvolila, myslí si o voľbe poslancov politológ Grigorij Mesežnikov, podľa ktorého je výsledok zadosťučinením spoločnosti voči Marianovi Kočnerovi. A čo hovorí na vystupovanie Joža Pročka pri vypočúvaní kandidátov alebo o neúspechu Jána Šantu, ktorý vo voľbe nezískal ani jeden hlas?

Ako hodnotíte zvolenie Daniela Lipšica na čelo špeciálnej prokuratúry?

Myslím, že to bolo viac menej očakávané. Lipšic bol od začiatku veľmi silný kandidát.

Myslíte si, že sa na ňom koaliční poslanci spontánne dohodli až pri voľbe, ako to čiastočne naznačoval napríklad Pročko, že ich presvedčil o voľbe Lipšica Ľubomír Blaha svojím vystupovaním?

Neviem, či to tak naozaj bolo… Ak aj pri ňom vo vládnej koalícii nebola podpora od začiatku alebo v priebehu úvah, tak Lipšic mal väčšinovú podporu v koaličných stranách. A čo je dôležité, vo všetkých. Jeho voľba je naozaj očakávaná, mňa to rozhodne neprekvapilo.

Je to pokračovanie zadosťučinenia spoločnosti voči Marianovi Kočnerovi? Kedysi chcel dať Lipšica zavraždiť, teraz jeho plánovaná obeť zasadne na miesto špeciálneho prokurátora.

Môže sa to tak javiť. Lipšic bol terčom rôznych skupín, podľa mňa inšpirovaných Kočnerom, bol aj zástupcom jeho obetí (Kuciakovcov – PL.sk), takže v tomto sa to tak dá vnímať, ako naznačujete. Voľba nebola bojom, aby sa ním stal len preto, aby bojoval proti Kočnerovi. Teraz bude mať veľmi širokú agendu. Ale ide o efektívneho bojovníka proti mafii.

Ako sa vám pozdávala voľba? Mám na mysli napríklad otázky Joža Pročka, absolventa FTVŠ, ktorý spovedal kandidátov na túto funkciu veľmi svojrázne, napríklad pri Vasiľovi Špirkovi filozofoval, že je Vasiľom ako Biľak.

To je jeho štýl. Dôležité bolo, že to vypočúvanie vôbec prebehlo. A stalo sa tam viac vecí, myslím Ľuboša Blahu, ktorý exceloval v úvodzovkách. Pročkovo vystúpenie by som nazval očakávanou exotikou. Ale čoho sa dopúšťal Blaha, to bolo už pod úroveň, ale Lipšic to zvládol. Počas vypočúvania však zazneli aj mnohé dobré otázky, a to je dobre.

Pellegriniho Hlas vyhlásil, že špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica „bude absolútne nedôveryhodná“, vládna koalícia ju podľa strany spolitizovala. Bude podľa vás Lipšic apolitický?

To je stanovisko politika, ktorý bol členom strany, ktorá s Lipšicom bojovala. Ale odpoveď na otázku ukáže čas. Niektoré výhrady zazneli aj od ľudí, ktorí nie sú Lipšicovymi nepriateľmi. Aj Transparency International pred pár dňami zaujala stanovisko, že Lipšic nie je tým najlepším kandidátom práve pre tieto otázky vzhľadom na jeho politickú minulosť. Lipšic sa však rozhodol kandidovať, hoci dlhý čas nepotvrdzoval svoj zámer, keď ho mnohí spomínali ako kandidáta. Niekoľko mesiacov nebolo jasné, čo spraví. Bude sa s tým teraz stretávať a bude to zodpovednosťou aj vládnej koalície, ktorá ho zvolila. Považujem ho však za kvalitného kandidáta. Tieto otázky tu však budú vždy, pritom možno ani nedá zámienku, že by mohol byť z toho podozrivý. Uvidíme, ako by sa správal v situácii, keby už z novej funkcie riešil niekoho blízkeho ku koalícii. Ale zatiaľ sú figurantmi veľkých káuz ľudia, ktorí boli spojení s minulou vládou.

Neprekvapil vás neúspech ďalších kandidátov? Pri prokurátorovi Jánovi Šantovi to bolo až prekvapivé. Sám o funkciu deklaroval enormný záujem, hovoril o životnej šanci, navyše zatiaľ ako jediný dostal Kočnera do väzenia.

Nemal už kde načerpať podporu. Opozícia nevolila, koalícia sa rozhodla pre iného kandidáta. Išlo o situáciu, keď sme mali viac kvalitných uchádzačov, ale koalícia sa snažila o koherentný postup a snažila sa, aby do hlasovania nezasiahli rušivé momenty, napríklad v podobe podpory opozície. Asi s tým nebude pán Šanta spokojný, je to kvalitný prokurátor, ale tak sa vyvŕbili politické okolnosti, no nepovažujem jeho neúspech za odbornú diskvalifikáciu. Situácia sa proste vyvinula tak, že mu politické hviezdy nezasvietili.

- Reklama -