Via Iuris má pochybnosti o Lipšicovej nezávislosti od politikov

0
Daniel Lipšic, špeciálny prokurátor (Foto: TASR)

Mimovládna organizácia Via Iuris má pochybnosti, či bude nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vykonávať svoju funkciu nezávisle od svojej politickej a advokátskej minulosti. Uviedla to hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.

Lipšic podľa nej “určite disponuje odbornosťou a odvahou, ktoré sú nevyhnutné pre výkon tejto funkcie. Preukázal to aj počas niekoľkohodinového vypočutia pred ústavnoprávnym výborom, keď čelil naozaj tvrdým a nepríjemným otázkam”.

Via Iuris deklaruje, že Lipšic vo svojom verejnom vypočutí nepresvedčil o svojej nezávislosti od politických predstaviteľov. “Rovnako je otázne, ako vyrieši svoj konflikt záujmov v kauzách, v ktorých vystupuje ako advokát a ktoré zároveň rieši Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP),” zdôraznila Žitniaková. Vyhlásila, že úlohou špeciálneho prokurátora je kontrolovať výkon funkcie všetkých prokurátorov ÚŠP a v tomto ho nemôže zastúpiť ani jeho zástupca, ktorý je mu rovnako podriadený ako ostatní prokurátori tohto úradu.

Podľa Via Iuris je na čele ÚŠP potrebný človek, ktorý prispeje k postupnému navráteniu dôvery v justíciu a ktorý spoločnosť nepolarizuje. “Preto je dôležité, aby bol špeciálnym prokurátorom odborník, ktorý nielen koná spravodlivo a nezávisle, ale pri ktorom aj verejnosť uverí, že všetky jeho rozhodnutia a postupy sa dejú bez ohľadu na jeho osobné či politické väzby,” dodala.

Lipšic má podľa Via Iuris sedem rokov vo funkcii na to, aby presvedčil o svojej nezávislosti od politikov či bývalých klientov a o vernosti k zákonu.

Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili advokáta a exministra Lipšica za špeciálneho prokurátora v piatok vo verejnej voľbe. Zo 117 prítomných poslancov ho podporilo 79, proti bolo 12 a hlasovania sa zdržalo 26 poslancov. Okrem Lipšica sa o post uchádzali prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

- Reklama -