Premiér sa nezúčastňuje na rokovaní vlády v kritickej situácii, aby sa naňho neukazovalo prstom

0
Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR

 Vypočuť aktuálne hlas odborníkov, ktorí považujú otváranie škôl za bezpečné, a k tomu urobiť výnimky podľa návrhov koaličných strán, je príliš veľké riziko. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO), odvoláva sa pritom na predbežné výsledky pretestovania pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 zo stredy (3. 2.) na zistenie podielu britskej mutácie nového koronavírusu na Slovensku. Nový variant vírusu sa potvrdil zatiaľ v 71 percentách preverovaných vzoriek.

 “Otvorením len prvého stupňa základných škôl pôjde zároveň asi 150.000 rodičov detí do práce. Britská mutácia je výrazne agresívnejšia (nákazlivá), spôsobuje viac hospitalizácií a úmrtí. Taký výrazný podiel britskej mutácie zároveň znamená, že akékoľvek uvoľnenie bez adekvátnych ochranných/kompenzačných opatrení spôsobí nárast pozitívnych prípadov a len zhoršenie situácie,” vyhlásil Matovič. Verí, že dohoda v koalícii bude sledovať prioritne ochranu zdravia a životov, a nie percentá popularity aktérov. Premiér totiž tvrdí, že niektoré koaličné strany posledné dni “mimoriadne tlačia” na ďalšie a ďalšie výnimky. “Zaznel už aj návrh otvárať obchody,” podotkol.

Premiér zároveň oznámil, že na rokovaniach koaličných strán o COVID automate sa tento týždeň cielene nezúčastňuje. “Lebo chcem, aby si za rozhodnutím koalície stáli všetky strany koalície a neukazovalo sa prstom vždy len na mňa,” vysvetlil.

- Reklama -