Británia: Každý, kto príde z rizikových krajín, musí stráviť karanténu v hoteli

0
britský premiér Boris Johnson (Foto: TASR/AP)

Britská vláda vo štvrtok potvrdila, že od 15. februára budú musieť ľudia vracajúci sa z viac ako 30 krajín označených za rizikové absolvovať karanténu v hoteli. Informovala o tom agentúra AFP.
     

 Toto opatrenie sa bude týkať občanov Spojeného kráľovstva a osôb s trvalým pobytom v tejto krajine, ktorí sa vracajú z 33 krajín označených za “vysoko rizikové” v spojitosti s novými variantmi koronavírusu SARS-CoV-2. Po príchode do krajiny sa cestujúci budú musieť na 10 dní izolovať vo vládou schválených zariadeniach.
     

 Iní návštevníci z týchto rizikových krajín, ktorí nie sú britskí občania alebo osoby s trvalým pobytom, majú na základe súčasných opatrení vstup úplne zakázaný.
    

  Medzi rizikové krajiny patria najmä štáty Južnej Ameriky a Afriky vrátane Argentíny, Brazílie či Venezuely, uvádza na svojej webovej stránke denník The Independent. Z európskych krajín je na zozname Portugalsko.
     

 Britské ministerstvo zdravotníctva podľa svojich vyjadrení požiadalo hotely v blízkosti prístavov a letísk, aby predložili svoje návrhy v súvislosti s podporou tohto programu pred tým, ako s nimi vláda uzavrie dohodu.
    

  Britský minister zdravotníctva Matt Hancock absolvoval vo štvrtok rozhovory s austrálskym premiérom a ministerstvo má absolvovať aj rozhovory so zástupcami Nového Zélandu. Obe tieto krajiny zaviedli podobné opatrenia.
     

 Desaťdňový pobyt v karanténe bude Britov a obyvateľov vracajúcich sa do krajiny stáť 1500 libier (približne 1700 eur) a bude zahŕňať jedlá podávané ku dverám hotelovej izby a dozor vo forme pracovníkov bezpečnostných služieb, píše AFP.
      

Britský premiér Boris Johnson v pondelok vyhlásil, že v súvislosti s novými, pravdepodobne nákazlivejšími variantmi koronavírusu uvažuje nad sprísnením karanténnych opatrení na hraniciach.
      “

Musíme si uvedomiť, že existuje prinajmenšom teoretické riziko, že tu budeme mať variant vírusu, proti ktorému bude vakcína neúčinná. Musíme byť preto schopní udržať to pod kontrolou,” povedal Johnson.

- Reklama -