Prezidentka Zuzana Čaputová mala dnes podpisový deň

0
prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Asistované sčítanie sa bude môcť dať vykonať aj neskôr ako v dobe sčítania obyvateľov, a to do konca októbra. Predísť sa tak má ďalšiemu zvýšeniu ohrozenia zdravia najzraniteľnejšej časti obyvateľov ochorením COVID-19 v čase vrcholiacej pandémie. Vyplýva to z novely zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 z dielne Štatistického úradu SR, ktorú dnes (4.2.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

Sčítanie obyvateľov, ktoré sa má začať 15. februára, počíta s  tým, že osoby, ktoré nie sú v stave samosčítať sa elektronickou formou, by mali mať možnosť vykonať to aj pomocou asistentov. Štatistický úrad SR aj vzhľadom na situáciu požiadal o zmenu zákona, aby sa asistenti vytiahli z prvého kola elektronického sčítania a presunuli sa do druhej časti, do tzv. dosčítania, ktoré predĺžili do konca októbra tohto roka. Cieľom má byť, aby sa čo najviac obyvateľov sčítalo elektronicky. Zatiaľ by do 31. marca nemali asistenti k ľuďom chodiť.

Druhý zákon ktorý odobrila sa týka novej kompetencie vlády SR. Vláda dostane novú kompetenciu, bude môcť upustiť od ukladania daňových sankcií za podmienok a v rozsahu, v akom určí vo svojom nariadení. Vyplýva to z novely zákona o správe daní z dielne Ministerstva financií (MF) SR.

Rezort financií v materiáli skonštatoval, že návrh zákona sa vypracoval nadväzne na zhoršujúcu sa situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou spôsobenou ochorením COVID-19. Zhoršujúcou sa situáciou okolo pandémie odôvodnil aj naliehavosť prijatia návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 sa odovzdá priamo poverenému zariadeniu na nakladanie s odpadmi. Vyplýva to z novely zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.
      

S nárastom nebezpečného odpadu sa ráta na odberných miestach v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19. Cieľom návrhu je umožniť Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR na základe povolenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia alebo okresného úradu poverenie zariadenia, aby prijalo a zhodnotilo nebezpečný odpad.

- Reklama -