Kožucha z PPA prepustili z väzby. Dostal sa do nej v rámci akcie Dobytkár

0
Na snímke eskorta privádza bývalého generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 25. apríla 2020. (Autor: TASR)

Po takmer desiatich mesiacoch strávených vo väzbe ide bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj K., obvinený v kauze Dobytkár, na slobodu. Rozhodol o tom vo štvrtok na neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR o tom informoval obhajca obvineného Roman Balco. Pôvodne mal byť Juraj K. väzobne stíhaný do 1. apríla.
     

 NS SR tak potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami. “Som spokojný s rozhodnutím súdov. Verím, že je to signál, ktorý znamená aspoň čiastočný návrat k zákonnosti v trestnom konaní a v trestnom stíhaní. Hodnotím to pozitívne. Verím súčasne v nevinu klienta, ktorú od začiatku prezentujeme a pracujeme na preukázaní neviny môjho klienta,” zdôraznil pre TASR Balco.
    

 ŠTS na začiatku novembra 2020 pôvodne predĺžil väzbu finančníkovi Martinovi K. a Jurajovi K. obvineným v kauze Dobytkár, do 1. apríla 2021. Následne rozhodnutie potvrdil NS SR.

“NS SR v senáte zloženom z predsedu Juraja Klimenta a členov Petra Hatalu a Petra Štifta na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR proti uzneseniu ŠTS, pracovisko Banská Bystrica z 11. januára čiastočne vyhovel, keď napadnuté uznesenie zrušil a popri už uloženom dohľade probačného a mediačného úradníka, primeraných povinnostiach a obmedzeniach, ako aj kontrole technickým prostriedkom prijal ponuku peňažnej záruky obvineného J. K. vo výške 50.000 eur,” vysvetlila TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Podľa názoru NS SR je trestné stíhanie obvineného Juraja K. aj naďalej dôvodné. Avšak za súčasného stavu ho možno viesť aj na slobode. “Súd osobitne upozorňuje, že ak obvinený J. K. nebude dodržiavať uložené primerané povinnosti a obmedzenia, môže byť opätovne vzatý do väzby a zložená peňažná záruka pripadne štátu,” dodala hovorkyňa.
     

 Dvojicu zadržali 22. apríla. Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky podnikateľ Norbert B.

- Reklama -