Predaj áut v Británii v januári klesol takmer o 40 %

0
car, traffic, man
Foto: Free-Photos, Pixabay

Predaj áut v Británii v prvom mesiaci tohto roka klesol takmer o 40 %. Prispeli k tomu aj blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu, keďže autosalóny, ako aj všetky obchody, v ktorých sa nepredáva tzv. základný tovar, sú zatvorené.

Podľa údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT), sa počet zaregistrovaných nových vozidiel v januári 2021 znížil medziročne o 39,5 % na 90.249 kusov. To je najhorší začiatok roka od roku 1970. Dopyt bol slabý zo strany súkromných kupujúcich (-38,5 %), ako aj zo strany firiem (-39,7 %).

Údaje SMMT ukázali tiež, že v januári sa predalo menej benzínových (-50,6 %) aj naftových vozidiel (-62,1 %), zatiaľ čo predaj vozidiel na batérie (BEV) vzrástol o 54,4 % a tieto autá získali už 6,9-percentný podiel na trhu.

Združenie SMMT znížilo svoju prognózu na rok 2021 a najnovšie očakáva, že v tomto roku bude v Británii zaregistrovaných menej ako 1,9 milióna nových automobilov, namiesto viac ako 2 milióna v predchádzajúcej prognóze.

- Reklama -