Pendleri potrebujú pri vstupe do Rakúska od 10. 2. test aj registráciu

0
hraničný priechod s Rakúskom Jarovce - Kitsee (Foto: TASR)

Od stredy 10. februára sa menia podmienky vstupu do Rakúska. Pendleri budú mať tak ako ostatní cestujúci povinnosť preukazovať sa negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom nie starším ako sedem dní. Zároveň sa musia aspoň raz za týždeň registrovať cez online formulár. Z karantény majú výnimku. Vyplýva to z novely nariadení, ktoré prijala rakúska vláda. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

Pre cestujúcich zo Slovenska do Rakúska platí vo všeobecnosti 10-dňová karanténa a povinnosť predložiť negatívny test. “Ak ho občan nemá, môže sa nechať do 24 hodín od príchodu otestovať v Rakúsku na vlastné náklady. Najskôr po piatich dňoch je dovolené ‘vykúpiť’ sa z karantény absolvovaním ďalšieho testu,” priblížil Klus. Dodal, že súčasne platí pre všetkých povinnosť online registrácie pred vstupom na stránke https://www.oesterreich.gv.at/.

Výnimku z povinnosti registrácie by mali mať podľa Klusa naďalej napríklad ľudia, ktorí Rakúskom iba prechádzajú, ako aj tí, ktorí mieria na letisko. Rovnako tiež osoby, ktoré do Rakúska musia vycestovať z nevyhnutného alebo mimoriadneho dôvodu, napríklad pre neodkladné rodinné záležitosti či pohreb.

Možnosť nechať sa otestovať do 24 hodín od vstupu do Rakúska platí aj pre pendlerov. Test, ktorý je vydaný v Rakúsku, musí obsahovať nasledovné údaje: meno testovanej osoby, dátum narodenia, dátum a čas odberu vzoriek, výsledok testu, podpis a pečiatku inštitúcie vykonávajúcej testovania alebo QR kód. “Bolo nám potvrdené, že sa budú uznávať aj antigénové a PCR testy zo Slovenska,” dodal Klus. V akej podobe majú byť, ešte doplní.

- Reklama -