Británia zaočkovala už desať miliónov ľudí

0
Reklama na podporu britských zdravotníkov NHS na budove Piccadilly Circus v Londýne 3. februára 2021. Viac ako desať miliónov ľudí v Spojenom kráľovstve už dostalo prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z údajov britského ministerstva zdravotníctva, ktoré v stredu prevzala agentúra AFP. V Británii prvou dávkou od 8. decembra zaočkovali dosiaľ 10.021.471 ľudí a 498.962 osôb dostalo už obe dávky. Vláda si stanovila za cieľ do polovice februára zaočkovať 15 miliónov osôb - rizikové skupiny a najzraniteľnejších ľudí vrátane seniorov. Premiér Boris Johnson preto tento míľnik ocenil. (Foto: TASR/AP)

Viac ako desať miliónov ľudí v Spojenom kráľovstve už dostalo prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z údajov britského ministerstva zdravotníctva, ktoré v stredu prevzala agentúra AFP.

V Británii prvou dávkou od 8. decembra zaočkovali dosiaľ 10.021.471 ľudí a 498.962 osôb dostalo už obe dávky.

Vláda si stanovila za cieľ do polovice februára zaočkovať 15 miliónov osôb – rizikové skupiny a najzraniteľnejších ľudí vrátane seniorov. Premiér Boris Johnson preto tento míľnik ocenil.

“Existuje veľa ľudí a skupín zodpovedných za vakcinačný program v Británii… A práve vďaka ich úsiliu sme dnes tento míľnik dosiahli,” vyhlásil.

V stredu v Británii zaznamenali ďalších 1322 úmrtí, čím sa celková bilancia zvýšila na 109.335. Británia od začiatku pandémie zaznamenala už takmer 3,9 milióna prípadov nákazy.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj zdravotnícky poradca britskej vlády Chris Whitty, ktorý podľa vlastných slov očakáva, že počet prípadov, hospitalizácií i obetí bude klesať.

Británia je prvou západnou krajinou, ktorá spustila hromadné očkovanie svojho obyvateľstva. Momentálne sa v Británii očkuje vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca; k ich vakcínam sa o niekoľko mesiacov pridá i očkovacia látka od firmy Moderna.

- Reklama -