Zelenskyj stopol vysielanie troch TV kanálov opozičného poslanca. Pre dezinformácie z Ruska

0
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine prestali vysielať tri hlavné televízne kanály. Rozhodol o tom prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého kancelária tieto opatrenia vysvetlila bojom proti dezinformáciám z Ruska. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform.
      

Programy televíznych kanálov NewsOne, 112 Ukrajina a Zik a ich regionálne projekty sú teraz k dispozícii iba na videoportáli YouTube. Ich vysielanie na území Ukrajiny bolo zastavené najmenej na päť rokov.
     

 Vlastníkom týchto kanálov je poslanec parlamentu za strany Opozičná platforma-Za život Taras Kozak.
    

  O Kozakovi sa na Ukrajine hovorí, že je “pravou rukou” šéfa politickej rady tejto strany Viktora Medvedčuka. Tieto TV kanály aj odvysielali Medvedčukovo stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď sa diskutovalo o možnosti obnovenia vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom a o zrušení sankcií.
     

 Je tiež známe, že Medvedčuka a Putina spája i to, že ruský prezident je krstným otcom dcéry Medvedčukovcov Darje.
     

 V reakcii na to začali ukrajinské úrady preverovať dianie v televíziách. Podľa poradcu vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta sú tieto tri televízne kanály aktívne a často otvorene využívané ako nástroj ruskej propagandy na Ukrajine.
     

 O zastavení vysielania troch televíznych kanálov rozhodol Zelenskyj na základe rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany.
     

 Sankcie sa vzťahujú aj na majiteľa zakázaných televíznych staníc – aktíva Tarasa Kozaka na Ukrajine budú zablokované.
     

 Zelenského poradca Mychajlo Podoľak považuje toto rozhodnutie za “absolútne transparentné a motivované”. Predstavitelia televízií ho však vnímajú ako politickú pomstu a Ukrajinský zväz novinárov za útok na slobodu prejavu.

- Reklama -