Predstavitelia Európy aj USA odsúdili uväznenie Navaľného

0
Alexej Navaľnyj (Foto: TASR/AP)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v utorok pripojila k výzvam na prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý si po tom, ako mu súd v Moskve zmenil v utorok trest z podmienečného na nepodmienečný, odpyká vo väzení najmenej dva a pol roka. Informovala o tom agentúra AFP.
     

“Rozsudok nad Alexejom Navaľným má ďaleko od akýchkoľvek princípov právneho štátu. Navaľnyj musí byť okamžite prepustený. Násilie voči pokojným demonštrantom musí prestať,” uviedla Merkelová v tvíte, ktorý zverejnil jej hovorca Steffen Seibert.
      

Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka.
     

 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdenie Navaľného označil za “neprijateľné”. “Politický nesúhlas nikdy nie je zločinom,” napísal Macron na Twitteri. “
     

 Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa je verdikt proti Alexejovi Navaľnému “trpkým úderom proti základným slobodám a právnemu štátu v Rusku”.
     

 Navaľného uväznenie v utorok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Prepustenie ruského opozičného politika žiadal i šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.
     

 Moskovský súd zmenil Navaľného podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný. Odpyká si ho vo väzení.
      

Sudkyňa uviedla, že trest zohľadní čas, ktorý Navaľnyj predtým strávil v domácom väzení, čo podľa jeho tímu znamená, že ho čaká odňatie slobody v rozmedzí najmenej dva a pol roka. Jeho právnici sú pripravení podať odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), keďže v Rusku už vyčerpali všetky možnosti.
      

- Reklama -