Mjanmarsko: Po vojenskom prevrate ako prví začali štrajkovať zdravotníci

0

Zamestnanci 70 nemocníc a zdravotníckych zariadení v 30 mestách v Mjanmarsku vstúpili do štrajku na protest proti vojenskému prevratu, pri ktorom sa chopila moci tamojšia armáda a jej príslušníci zadržali de facto premiérku Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. S odvolaním sa na vyhlásenie mjanmarského Hnutia za občiansku neposlušnosť o tom informovali v stredu agentúry AFP a Reuters.
      

Vo vyhlásení sa uvádza, že armáda zahájením vojenského prevratu stavia svoje vlastné záujmy pred pandémiou ťažko skúšané obyvateľstvo. “Odmietame poslúchať príkazy nelegitímneho vojenského režimu, ktorý preukázal, že k našim úbohým pacientom nemá žiadnu úctu,” tvrdia zdravotnícky pracovníci.
     

 Lekári a zdravotné sestry sú jednou zo skupín pracovníkov, ktorí predčasne vyhlásili, že majú v úmysle vstúpiť do štrajku.
      

Výzvy na občiansku neposlušnosť sa v Mjanmarsku stupňovali v stredu po tom, ako Spojené štáty v utorok oficiálne označili udalosti v Mjanmarsku za vojenský prevrat.
      

Ako približuje agentúra  AFP, skupiny občanov sa začali aktivizovať najmä na internete. Rachot hrncov, panvíc či trúbenie automobilov sa v utorok ozýval v najväčšom meste krajiny a bývalej metropole Rangún po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavili výzvy na protesty. Aktivisti tiež založili facebookovú skupinu s názvom “Hnutie za občiansku neposlušnosť”. Tá mala zhruba 24 hodín po jej spustení takmer 150.000 sledovateľov.
     

 Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, v pondelok informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.
      

Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa vyhlásenia ozbrojených síl čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia armády o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roku a neschopnosť odložiť voľby v dôsledku krízy vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.
    

  Prevrat odsúdili viaceré organizácie a krajiny vrátane OSN, EÚ, Británie, USA a Austrálie. Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu.

- Reklama -