Radačovský: Politická komisia NR SR nemá vyšetrovať a vykonávať úkony, ktoré jej neprislúchajú

0
Miroslav Radačovský (Autor: TASR)

Komisia zriadená po smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského nemá viesť vyšetrovanie. Zástupca Lučanského rodiny Miroslav Radačovský na to upozornil v liste predsedovi komisie Tomášovi Čitbajovi. Považuje to za irelevantné. Ako zdôraznil, v právnom štáte vyšetrovanie prislúcha výlučne orgánom činným v trestnom konaní.
      

Komisia podľa Radačovského vykonáva úkony, ktoré jej absolútne neprislúchajú. Hovorí napríklad o obhliadke miesta činu, vyšetrovacích pokusoch, výsluchu svedkov či hodnotení dôkazov. “Takýto postup je absolútne neprijateľný. Nemôžu predsa súbežne prebiehať dve vyšetrovania – jedno vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní zákonným spôsobom a druhé vyšetrovanie politickej komisie spôsobom, ktorý je neefektívny a právne irelevantný, bez právneho základu v platnom práve SR,” komentoval.
      

Radačovský upozornil Čitbaja, že ak nevykoná nápravu, obráti sa na Generálnu prokuratúru SR s podnetom pre možné zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prípadne marenie vyšetrovania. Z pozície europoslanca chce upovedomiť aj Európsku komisiu.

- Reklama -