Kremeľ verí, že Navaľného kauza neovplyvní vzťahy Ruska s EÚ

0
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj hovorí so svojím advokátom počas vypočúvania na súde, ktorý ma rozhodnúť o tom, či sa podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher zmení na nepodmienečný a odpyká si ho vo väzení, 2. februára 2021 v Moskve. (Foto: TASR/AP)

Kremeľ dúfa, že osud uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého zatknutie vyvolalo v Rusku rozsiahle protesty a odsúdenie Západu, nebude mať vplyv na vzťahy Ruska s Európou.

Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý podľa agentúry Interfax dodal, že ruská strana má v úmysle dôsledne vysvetľovať okolnosti prípadu Navaľnyj, ale nebude si všímať a reagovať “na mentorské vyhlásenia Európskej únie”.

Kremeľský hovorca súčasne vyjadril nádej, že nedôjde na “taký nezmysel, ako prepojenie vyhliadok vzťahov medzi Ruskom a EÚ s prípadom tohto väzňa”.

Peskov pripomenul, že vo štvrtok do Moskvy pricestuje šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorý sa stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Lavrov je podľa Peskova pripravený otvorene diskutovať o situácii s Navaľným.

Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), ktorá v prípade Navaľného a kauzy Yves Rocher žiada zmenu jeho podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný.

Peskov v tejto súvislosti uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin nesleduje toto súdne konanie, pretože sa pripravuje na stretnutie s učiteľmi, ktorí “učia budúce generácie Rusov”.

V okolí budovy súdu, kde sa koná pojednávanie s Navaľným, už polícia zadržala viac ako 200 ľudí vrátane niekoľkých novinárov, informoval spravodajský portál Meduza.io.

Podľa tohto zdroja polícia hliadkuje aj v okolí sídla Navaľným založenej nadácie Fond boja s korupciou (FBK), ktorá odhaľuje prípady korupcie v regiónoch krajiny a je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničného agenta.

- Reklama -