Žilinka: Verím, že vypočutie kandidátov na špeciálneho prokurátora bude profesionálne

0
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Foto: TASR)

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka verí, že verejné vypočutie kandidátov na špeciálneho prokurátora pred parlamentným ústavnoprávnym výborom bude profesionálne. Uviedol na svojom profile na sociálnej sieti.
     

 “Verím, že vypočutie bude profesionálne, ale hlavne dôstojné, nezasahujúce neprimeraným spôsobom do osobnosti kandidátov, ktorí denne nasadzujú v boji za spravodlivosť život svoj a svojich blízkych. Kandidátom držím palce a verím, že Národná rada SR napokon zvolí špeciálneho prokurátora, na ktorého budú prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) hrdí,” uvádza Žilinka.
     

 Ako prvý v pondelok predstúpil pred poslancov prokurátor ÚŠP Peter Kysel. Následne má prísť pred výbor advokát a exminister Daniel Lipšic. Zvyšných dvoch kandidátov majú vypočuť v utorok (2. 2.).
     

Každý kandidát v úvode predstaví dôvody na kandidatúru, pracovné skúsenosti či publikačnú činnosť. Následne bude odpovedať na otázky členov výboru i ďalších prítomných poslancov. Možnosť pýtať sa má aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, respektíve zástupca prezidentskej kancelárie.
      

Šéfom ÚŠP chcú byť štyria kandidáti – advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta.

- Reklama -