Začína boj o vakcíny. Johnson vyjadril hlboké znepokojenie nad rozhodnutím von Leyenovej – kontrolovať vývoz vakcín

0
AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson vyjadril v piatok večer “hlboké znepokojenie” nad tým, že EÚ zavádza mechanizmus, ktorý jej umožní monitorovať a prípadne aj zakázať vývoz vakcín vyrobených v jej členských krajinách. Johnson tento svoj postoj tlmočil počas telefonátu so šéfkou eurokomisie Ursulou von der Leyenovej, informovala agentúra DPA.
     

 “(Boris Johnson) vyjadril hlboké znepokojenie nad potenciálnymi dôsledkami krokov, ktoré dnes EÚ podnikla v oblasti vývozu vakcín,” uviedol hovorca Downing Street.
     

Šéf úradu britskej vlády Michael Gove v tejto súvislosti zatelefonoval podpredsedovi Európske komisie (EK) Marošovi Šefčovičovi, pričom kritizoval skutočnosť, že EÚ vopred neinformuje Londýn o dôležitých rozhodnutiach, ktoré sa týkajú Spojeného kráľovstva.
     

 Britská vláda v tejto súvislosti “starostlivo zvažuje svoje ďalšie kroky,” povedal Gove, ktorého citovala agentúra AFP.
     

 V súvislosti so zavedením uvedeného mechanizmu sa objavili tvrdenia, že EK spustením uvedeného mechanizmu aktivovala núdzové ustanovenie, ktoré je súčasťou dohody o brexite, respektíve s ňou spojeného Protokolu o Severnom Írsku.
     

 Samotná EÚ však aktiváciu tohto ustanovenia, ktoré by znamenalo čiastočné pozastavenie plnenia podmienok dohody o brexite, popiera.
     

 Ide o článok 16 tohto protokolu, ktorý umožňuje vo výnimočných a krízových situáciách jednostranne obmedziť vývoz tovarov z EÚ do Severného Írska, ktoré aj po brexite zostáva súčasťou jednotného európskeho trhu.
     

 EÚ by totiž zavedením mechanizmu na kontrolu vývozu vakcín zrejme potenciálne obmedzila aj ich export do Severného Írska. Podľa pozorovateľov by tak chcela zabrániť tomu, aby cez Severné Írsko nemohli prúdiť nedostatkové očkovacie látky proti koronavírusu zo štátov Únie do Spojeného kráľovstva.
     

 Severoírska premiérka Arlene Fosterová odsúdila zavedenie mechanizmu EÚ ako “neuveriteľný nepriateľský akt”. Znepokojenie vyjadrila aj vláda Írskej republiky, ktorej šéf diplomacie Simon Coveney vyhlásil, že sa spolu s EK pokúša o vyriešenie celej záležitosti.
      

Správa o aktivácii mechanizmu EÚ na monitorovanie a prípadne aj zákaz vývozu vakcín vyrobených na jej území prichádza v čase, keď EK s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca vedie spor pre meškajúce dodávky jej očkovacej látky proti koronavírusu.
    

  AstraZeneca tvrdí, že prisľúbené dodávky sa spomalili pre problémy s výrobou. Objavili sa však aj obvinenia, že firma vakcíny vyrobila a následne ich poslala do Británia.
      

EK obhajovala zavedenie kontrolného mechanizmu ako nevyhnutný krok, ktorého cieľom je zamedziť nedostatku vakcín, ktorý vážne ohrozuje priebeh očkovacích kampaní proti koronavírusu v štátoch EÚ.
      

Vo svojom vyhlásení však EK zdôraznila, že núdzové ustanovenie Severoírskeho protokolu neaktivovala. “Zaistíme to, aby nedošlo k narušeniu Severoírskeho protokolu. Komisia bezpečnostnú poistku neaktivuje,” citovala z vyhlásenia agentúra DPA.
     

 EK zdôraznila, že zatiaľ ešte pracuje na doladení avizovaného mechanizmu na kontrolu vývozu vakcín. Konečná podoba opatrenia, ktoré by sa malo zrejme uplatňovať do konca marca, bude zverejnená v priebehu soboty, keď by malo zrejme aj vstúpiť do platnosti.

- Reklama -