Krajčí: Situácia sa mierne lepší, ale počet hospitalizovaných sa neznižuje

0
minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) (Foto: TASR)

Epidemická situácia sa v SR zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší. Na piatkovej tlačovej konferencii hodnotiacej aktuálnu situáciu to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Na druhej strane, nedarí sa znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach.
      

Minister informoval, že pri 14-dňovej incidencii prišlo v SR k poklesu zo 605 na 466, zatiaľ čo napríklad v Rakúsku to bolo z 278 na 233, v Poľsku z 257 na 217.
      

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 percent, antigénových z troch na dve percentá. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322). “Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83.301 na 232.343,” dodal minister.
     

 Napriek znižujúcej sa pozitivite PCR i antigénových testov sa nedarí znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach, naopak, stúpol z 3285 na 3511. V priebehu siedmich dní sa zvýšil aj priemerný počet denných úmrtí z 94 na 107.
      

Minister takisto poukázal na to, že kritickými oblasťami v rámci sedemdňovej incidencie sú okresy Hlohovec, Trnava, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Košice, Turčianske Teplice i Bratislava. Z hľadiska výjazdov záchranárov sú na tom najhoršie v Nitrianskom kraji, Košickom a Bratislavskom kraji.

- Reklama -